nieuws

Verslag partijraad 25 maart 2023

Genomen besluiten tijdens deze Partijraad:

  • Verslag d.d. 28 januari 2023 vastgesteld

  • Vervanger stemcommissie benoemd

  • Jaarverslag Internationaal Secretariaat SP 2022 vastgesteld

  • Procedure en planning congres 2024 vastgesteld

11.00 uur Voorzitter Jannie Visscher opent de Partijraad

1. Opening en mededelingen
De leden van de PR en gasten worden welkom geheten door JV. Vervolgens licht zij de agenda van deze PR toe. JV kijkt terug op de campagne voor de verkiezingen van de Provinciale Staten. Ook gaat ze in op de ledengroei sinds oktober. Nog steeds komen er meer leden bij dan dat er weggaan. JV bedankt de afdelingen die al een reactie hebben gegeven op wat er in de campagne goed ging en wat er beter kon.

2. Hamerstukken
2.a Vaststellen verslag d.d. 28 januari 2023
2.b Benoemen vervanger stemcommissie
2.c Jaarverslag Internationaal Secretariaat SP 2022

3. Terugblik Provinciale Statenverkiezingen 2023

Campagneleider Jimmy Dijk en fractievoorzitter Lilian Marijnissen blikken eerst terug op de campagne en uitslag. JD zegt dat we als partij meer hadden verwacht. De dag na de verkiezingen belde hij campagneleiders en lijsttrekkers en die zeiden dat het een toffe campagne was met een goede sfeer. JD roept op om die sfeer in de partij te houden. Kritiek is welkom maar laten we wel de goede sfeer in de partij houden.

LM geeft aan dat er is gesproken in het bestuur en in de fractie. Verse bespiegelingen. Ze hoopt heel erg dat de partij tijdens de PR maximaal kan leren, en horen wat er beter kan. LM zegt dat de bijeenkomsten van haar boekentour in het land heel erg tof waren. Veel nieuwe leden en mensen die actief willen worden maar de zetelwinst was er niet en daar gaat het toch ook om. Ze benoemt de bijzondere uitslag met de enorme winst voor de BBB en hoopt dat de PR maximaal open is en deelt wat de lessen zijn.

JD benoemt de organisatorische winst en de ledenwinst van de afgelopen maanden en laat daarbij de cijfermatige ontwikkeling van de afgelopen maanden zien.

Samenvatting onderzoek WB

  • Opkomst op platteland flink gestegen, steden niet

  • 1/3 van de SP-stemmers van de Tweede Kamerverkiezingen heeft nu SP gestemd

  • 1/5 stemde BBB; 1/5 stemde niet meer

  • 60% gaf met zijn stem een oordeel over de regering; 46% afkeuring

Samenvatting eerste onderzoek afdelingen

  • Veel SP-stemmers veranderden in de laatste dagen naar BBB

  • BBB is proteststem

  • BBB is meer volks

  • Niet gestemd, geen vertrouwen meer

  • Men is politiek helemaal zat

  • SP is te weinig zichtbaar

  • SP is te soft en te weinig mainstream

  • De SP mist eigenheid  dat horen we vrij veel aan de deur

Reacties via het secretariaat van de Tweede Kamer

  • Meer richten op jeugd en middenklasse

  • Laat werkende mensen meer voor je spreken

  • Geef kiezers hoop en vertrouwen

  • Het is te vaak onduidelijk wat jullie willen

  • Kom met nieuwe dingen en durf op iemands staart te trappen

  • Lering uit trekken!

Lijsttrekkers, campagneleiders en Tweede Kamerleden krijgen nu eerst de gelegenheid om te reageren op de campagne en uitslag.

De grote lijn in de reacties is dat er ondanks het zetelverlies wel met een positief gevoel wordt teruggekeken op hoe de campagne is gevoerd door afdelingen en provincies. Er is plezier beleefd. Er wordt wel meermaals gesteld dat de SP in haar standpunten niet duidelijk en zichtbaar genoeg is. Waar staat de partij voor? Enkelen plaatsen ook een kritische noot over de inzet van de campagne: minder afgeven op anderen en meer vanuit hoop en trots. Ook worden er praktische tips gegeven op het gebied van gebruik van social media en het aanleveren van materiaal;.

In reactie zegt JD dat de praktische tips worden opgepakt. Hij stelt ook dat een leerpunt is om de volgende keer als campagneteam meer ruimte te krijgen om flexibel in te spelen op actualiteit. Die ruimte is nodig om te winnen.

LM zegt in reactie dat het inderdaad niet de beste campagne was maar wel een goede. Het is gelukt om punten op de agenda te zetten. De houding en toon moeten op één lijn zijn. BBB was dan wel een protestpartij maar de SP is de enige socialistische partij.

De afdelingsvoorzitters reageren nu op de campagne en uitslag
In grote lijnen delen de voorzitters de lijn van de lijsttrekkers, campagneleiders en Kamerleden. Het profiel van de SP is te onduidelijk en de zorgt wordt gedeeld dat we zelf wel weten wat we willen maar de buitenwacht niet. Wel wordt er ook door meerdere insprekers gedeeld dat stemmers toch vooral kiezen op basis van een gevoel en dat dat ook moet kloppen bij de SP. Volgens sommigen betekent dat ook dat er harder stelling moet worden ingenomen. Anderen zeggen juist dat er meer een positief alternatief moet worden geboden. Er wordt aangegeven dat mensen zich niet gehoord voelen en dat de SP duidelijker moet maken dat het kapitalistische systeem daaraan ten grondslag ligt.

JD geeft in een reactie aan dat scherpere standpunten innemen wel iets betekent voor de partij. Dan ga je het ook vaker met elkaar oneens zijn dus die ruimte moet er dan wel zijn. Het klopt dat er meer oog moet zijn voor het sentiment en dat de partij daar beter bij moet aansluiten.

In een reactie zegt LM dat het is gelukt om het thema ‘nationaliseren’ op de agenda te zetten. Je wil je eigen thema groot maken maar je wil je ook wel uitspreken over andere thema’s. Dat is lastig. Bij alles moeten we het ideologisch maken. Niet alleen dat Rutte weg moet maar ook uitleggen: met deze partijen en deze ideeën komen we er niet.

Er wordt nu eerst verdergegaan naar agendapunt 4. Dan volgt de lunch en daarna verder met agendapunt 3.

4. Vaststellen kandidatenlijst Eerste Kamer 2023
Secretaris Arnout Hoekstra legt de stemprocedure voor het vaststellen van de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer uit.

Agendapunt 3 wordt nu vervolgd. De afdelingsvoorzitters reageren wederom op de verkiezingsuitslag en de campagne.

De voorzitters gaan wederom in meerderheid in op de onduidelijke stellingname van de SP. Hoe verhoudt de partij zich bijvoorbeeld tot de protesten van de boeren en van Extinction Rebellion? Nu zijn we nergens bij en dus niet zichtbaar. Er wordt een gebrek aan eigenheid geconstateerd door enkelen. Hoe wordt de SP de eerste keuze in plaats van de eeuwige tweede?

JD en LM zijn het grotendeels eens met wat er gezegd is. Daar voegt LM aan toe dat als we duidelijkere standpunten gaan innemen, dat wel gaat schuren. Toch moeten we ons daar wel op profileren en daar hoort een socialistische analyse bij.

Er zijn twee moties ingediend waar JD een reactie op geeft namens het bestuur. Motie 1 van Noord-Holland is wat JD betreft te breed. Veel onderdelen zijn in de bespreking al voorbij gekomen. De motie is te ongericht en daarom word deze ontraden.

Bij motie 2 zegt JD toe dat het bestuur in contact zal treden met FNV, Milieudefensie, Nibud, PVDA/PTB en dat daar een verslag van wordt gemaakt. Deze wordt dan ook omarmd.

Over beide moties vindt een stemming plaats en ze worden allebei verworpen.

5. Congres 2024/Verkiezingen Partijbestuur
AH geeft een toelichting op het congres dat in 2024 plaatsvindt. Op dat moment wordt het nieuwe partijbestuur gekozen. Er zijn evaluaties gemaakt na eerdere congressen en de punten daaruit worden nu betrokken bij het organiseren van het komende congres. AH vertelt hoe de procedure tot het kiezen van het nieuwe partijbestuur werkt.

De procedure en planning voor het congres in 2024 zijn door de PR met algemene stemmen aanvaard.

6. SP Jongeren
Bastiaan Meijer geeft een update van wat de SP Jongeren aan het doen zijn. Er zijn nu 10 groepen die verspreid zijn over het land. Vanuit verschillende groepen wordt verteld waar zij nu mee bezig zijn. SP Jongeren heeft nu 152 leden.

Agendapunt 7 wordt niet behandeld

8. Voortgang versterken/oprichten afdelingen
Nils Muller vertelt de belangrijkste punten van wat er de afgelopen periode op dit gebied is gedaan. Er is een werkgroep en een afdeling opgericht. Hier staat de PR bij stil. Allereerst bij de werkgroep in Renkum. Mensen konden daar nog geen SP stemmen dus moest er iets gebeuren. Nu zijn er 5 mensen actief die daar de werkgroep uitbouwen. Dat begon met het benaderen van leden. Ze zijn direct begonnen met een actietraject. Nu werken ze door om een afdeling te worden.

In Ede is een nieuwe afdeling opgericht. Ede viel onder Wageningen maar die afdeling viel om en toen wilden ze doorgaan. Er waren in Ede al veel leden maar het ging met vallen en opstaan. Uiteindelijk gaat het om doelen stellen en daar naartoe werken.

Het stembureau deelt nu de uitslag mee van de vaststelling van de lijst voor de Eerste Kamer. Alle kandidaten hebben de drempel gehaald en de lijst is vastgesteld.

9. Afsluiting door Lilian Marijnissen
LM doet de oproep om naar de mbo’s toe gaan. De partij moet naar jongeren toe om ze te kunnen binden. Over de zorg zegt LM dat er onlangs weer een debat was in de Tweede Kamer. Er wordt nu eigenlijk nergens op bezuinigd, alleen op de ouderenzorg. Het kabinet is van plan om het aantal plekken in de verpleeghuizen af te bouwen. De bezettingsnorm wordt losgelaten waardoor er nog minder verzorgenden per persoon komen. Dat is een recept voor ellende dus daar moeten we volle bak tegenaan.

Tot slot nog het punt van het nationaliseren. LM vindt het mooi dat ze daar landelijk goed mee uit de voeten kan omdat het heel ideologisch is maar dat het ook zeker een provinciaal thema is. Inmiddels zijn er vier provincies die SP-voorstellen hebben aangenomen om op dat thema stappen te zetten. Daar is dus nog heel veel te winnen voor de partij.

De energie die is losgekomen bij de campagne moet nu verder worden uitgebreid, wat LM betreft. Naast de energie en zorg bijvoorbeeld ook het vervoer. LM wil dat uitbouwen en roept de PR op om daar ook vast over na te denken. Vervolgens bedankt ze de PR voor een pittige maar inspirerende dag. Daarnaast bedankt ze vooral ook iedereen die zich heeft ingespannen voor de campagne.