nieuws

Iraanse activiste Masih Alinejad op uitnodiging van SP naar Tweede Kamer

Op uitnodiging van SP-Kamerlid Jasper van Dijk en Yoeri Albrecht (directeur van de Balie) kwam journaliste en activiste Masih Alinejad vandaag naar de Tweede Kamer. Alinejad werd door Iran ooit gevangengezet vanwege haar activisme en strijd voor vrouwenrechten. Recent staat zij pal voor de beweging ‘Woman. Life. Freedom.’ De afgelopen maanden gingen de IraniĆ«rs de straat op om te protesteren tegen de onderdrukking van vrouwen door het Islamitische regime in Teheran. Duizenden mensen zijn opgesloten, gemarteld of vermoord tijdens de protesten. Gisteren bleek uit onderzoek van Amnesty dat zelfs minderjarigen door de veiligheidsdiensten werden gemarteld.

Van Dijk: ‘Met Masih Alinejad gingen we het gesprek aan over de strijd tegen het verwerpelijke regime. Er is ongelooflijk veel moed nodig om met gevaar voor eigen leven het op te nemen tegen het regime. Wij steunen haar en het Iraanse volk van harte. Nederland moet de druk verder opvoeren door sancties aan te scherpen. De revolutionaire garde moet op de lijst van terroristische organisaties.’ De SP stelt ook Kamervragen over het bericht dat sancties via Nederland worden omzeild – onacceptabel Dat bleek uit een uitzending van Zembla gisteravond.

Betrokken SP'ers