nieuws

Gerkens veroordeelt annexatie van delen Oekraïne door Rusland

Arda Gerkens nam afgelopen week deel aan de 145ste bijeenkomst van de Interparlementaire Unie. Voor Gerkens was het de laatste vergadering in de rol van voorzitter van de geopolitieke groep van de Westerse Landen.

Gedurende de bijeenkomst nam de IPU een resolutie aan waarin de annexatie van delen van Oekraïne door Rusland werd veroordeeld en opnieuw werd opgeroepen de soevereiniteit van landen te waarborgen. De vaste commissie van Democratie en Mensenrechten nam een resolutie aan over vluchtelingen waar bijzondere aandacht werd gevraagd voor de ongekende vluchtelingenstroom uit Oekraïne als gevolg van de oorlog door Rusland.

Gerkens is onderdeel van een Taskforce welke als doel heeft het gesprek tussen Rusland en Oekraïne op gang te brengen en te onderzoeken welke stappen er nodig zijn naar een staakt het vuren. De Taskforce ging gedurende deze week met beide landen in gesprek.

In haar eindspeech veroordeelde Gerkens de annexatie van delen van Oekraïne en riep Rusland op uit het land te vertrekken en de grenzen van voor 2014 te respecteren. Daarnaast vroeg Gerkens aandacht voor moorden op de Oekraïense bevolking, de georganiseerde verkrachtingen van vrouwen, mannen en kinderen door de Russische strijdkrachten en de ontvoering van kinderen meegenomen naar Rusland om daar aan mensen weggegeven te worden.

Betrokken SP'ers