nieuws

Van Dijk eist dat rapport over oorlogsmisdaden boven tafel komt

Jasper van Dijk

SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil opheldering van de regering over het bericht dat een belangrijk document ‘zoek is geraakt’ op het ministerie van Defensie. Het gaat om een rapport van Nederlandse militairen over de marteling en moord op een Afghaanse boer in Uruzgan door Australische militairen in 2010. Van Dijk heeft samen met D66 Kamervragen gesteld.

Van Dijk: ‘Het is aan journalisten te danken dat we weten dat de archieven van Defensie een zootje zijn. De zaak doet denken aan eerdere schandalen waarbij belangrijke documenten bij Defensie zoekraakten. Het is absoluut noodzakelijk dat dit document boven tafel komt.’

Onschuldige boer werd vermoord

De Australiërs stelden dat de Afghaanse man verantwoordelijk was voor het maken van bommen voor de Taliban en dat één van die bommen tot de dood van twee Nederlandse militairen in Uruzgan had geleid. Nederlandse militairen hadden de verdachte Afghaan een aantal dagen verhoord en waren tot de conclusie gekomen dat er sprake was persoonsverwisseling en lieten de boer vrij. De Australische troepen volhardden in hun verdenking en gingen naar het familiehuis van deze boer. Ze martelden hem en doodden hem ter plaatse. Nederlandse militairen berichtten hierover aan hun eigen commandanten. Maar deze rapporten zijn nu zoek op het ministerie van Defensie. Er zouden ten minste twee exemplaren van het rapport zijn.

SP stelde eerder al vragen over oorlogsmisdaden door Australiërs

In november 2020 heeft de SP-fractie Kamervragen gesteld over onthullingen dat Australische troepen tientallen Afghaanse burgers hadden gedood. Daarbij werd ook gevraagd naar de mogelijke bekendheid van Nederlandse militairen bij deze Australische misdaden. De regering beloofde in december 2020 een onderzoek te doen of Nederlandse collega’s iets hadden gemeld. Journalisten van de NRC hebben militairen gevraagd wat zij weten en het blijkt dat er wel melding is gemaakt van deze misstanden.

De meldingen zijn echter nergens terug te vinden in de archieven van Defensie of de militaire inlichtingendienst. Tot op heden is de Kamer niet op de hoogte gebracht van het feit dat het eigen onderzoek van Defensie kennelijk is mislukt.

Ben je het eens met dit standpunt?

Betrokken SP'ers