nieuws

Yosef Tekeste-Yemane en Jasper van Dijk presenteren boek 'In Holland staat een huis'

Op 15 juni presenteerden Yosef Tekeste-Yemane samen met SP-Kamerlid Jasper van Dijk het boek 'In Holland staat een huis'. In het boek vertelt Tekeste-Yemane zijn levensverhaal vanaf zijn komst naar Nederland, de wens om een verblijfsvergunning te krijgen en zijn strijd daarna om een paspoort te bemachtigen. Het boek werd overhandigd aan staatssecretaris van der Burg, verantwoordelijk voor asiel en migratie.

Na diverse debatten en moties van de SP kregen vorig jaar ongeveer 10.000 vluchtelingen die in 2007 onder het generaal pardon vielen, recht op een paspoort. Dat was een grote overwinning, want daarmee waren duizenden mensen - die vaak al 20 jaar in Nederland wonen en werken - niet langer tweederangsburger.

Toch is er ook nog reden tot zorg. De aanvragen voor paspoorten lopen nog altijd, maar dat gaat niet voor iedereen even makkelijk. Nog steeds blijkt dat de IND eisen stelt aan mensen die een paspoort aanvragen, omdat er twijfels zijn over hun afkomst of over hun inburgering. SP-Kamerlid Jasper van Dijk: 'Het is bizar dat er na de moties van de SP er nog steeds drempels worden opgeworpen, we zullen daarover Kamervragen maken en ik dien als dat nodig is opnieuw een motie in.'

 

Yosef Tekeste-Yemane is twee jaar als hij samen met zijn moeder en broertje in 1994 uit Ethiopiƫ naar Nederland vlucht. Hij groeit op als een gewone Hollandse jongen in Putten op de Veluwe totdat het gezin na zeven jaar in de illegaliteit belandt.

In het boek vertelt Tekeste-Yemane openhartig over deze moeilijke tijd en over de impact die het had op zijn leven. Niemand op school mocht weten onder welke barre omstandigheden hij woonde. En die schaamte bleef ook na het Generaal Pardon in 2007. Een paspoort bleek er later door een aanscherping van het beleid niet in te zitten.
Na lange jaren van hoop en wanhoop en aangespoord door zijn moeder besluit Yosef dit niet te accepteren. Hij stuurt een mail naar Peter R. de Vries en vanaf dat moment gaat de bal rollen.

De Vries wijst de SP op dit probleem en brengt Van Dijk in contact met Yosef Tekeste-Yemane. Om die reden is het boek aan Peter R. de Vries opgedragen.
Naast Yosef komt Jasper van Dijk aan het woord, die de zaak in de Tweede Kamer aan de orde stelt. Hij laat zien hoe de strijd tegen dit onrecht voor Yosef en vele anderen verliep en in 2021 tot een ontknoping kwam.

Van Dijk: 'Zonder paspoort kun je moeilijk op reis gaan, werken of een stage krijgen en ook stemmen of trouwen zit er niet in. Na verschillende moties van de SP kreeg uiteindelijk de hele groep van 10.000 mensen, waaronder Yosef, recht op een paspoort. Daarmee kunnen zij eindelijk volwaardig Nederlander zijn.'

Bestel het boek hier

 

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers