Tweede Kamer in debat over SP-plan voor Huizen van het Recht

Alle Nederlanders moeten sociaaljuridische hulp krijgen wanneer zij dat nodig hebben, ook als je niet een hele grote portemonnee hebt, want iedereen heeft recht op recht. De SP schreef daarom het plan voor de Huizen van het Recht, laagdrempelige sociale en juridische hulp in de buurt. Vandaag gaat de Tweede Kamer over dit plan in debat en SP-Kamerlid Michiel van Nispen hoopt een meerderheid van de Kamer achter dit voorstel te krijgen.

Van Nispen: ‘De Huizen van het Recht zijn plekken in de buurt waar je een uitspraak van een rechter kunt krijgen bij conflicten. Veel te veel conflicten lopen nu hoog op, terwijl ze veel sneller opgelost hadden kunnen worden. Maar naar een rechter stappen is nu nog duur en rechtbanken liggen ver uit elkaar.’ In de Huizen van het Rechten moeten ook andere organisaties een plek krijgen, zodat er ook sociale hulp geboden kan worden: ‘Veel problemen zijn niet enkel juridisch, maar vaak gaat het om een stapeling van allerlei soorten problemen. Door organisaties aan één tafel te zetten kunnen we problemen veel sneller oplossen. Dat voorkomt dubbel werk en problemen snel oplossen is uiteindelijk ook goedkoper. De Huizen van het Recht zijn eigenlijk een soort huisarts, maar dan voor sociaaljuridische problemen.’

Diverse organisaties hebben al aangegeven positief over dit plan te zijn, zoals de advocatuur, de rechters en mediators. Van Nispen hoopt vandaag ook een meerderheid in de Tweede Kamer achter zijn plan te krijgen om hulp in de buurt te organiseren. Lees hier het hele plan en bekijk hieronder de video over het eerste Huis van het Recht van Nederland.

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers