Kox ontvangt Koning Willem Alexander en nabestaanden MH17 in Straatsburg

Donderdag heeft de Raad van Europa koning Willem Alexander ontvangen in Straatsburg. De koning was te gast in het Paleis van Europa om de Parlementaire Assemblee toe te spreken. President van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, Tiny Kox, ontving de Koning ‘s ochtends op zijn kantoor, waar zij onder andere gesproken hebben over het debat over de MH17-ramp dat die dag plaats zou vinden. Ook waren enkele nabestaanden van de MH17-ramp aanwezig bij het debat. Ook zij werden in de ochtend ontvangen door Kox, waar zij spraken over de totstandkoming en gevolgen van het rapport.

Het rapport over de aansprakelijkheid van het neerhalen van de MH17 werd unaniem aangenomen door de Parlementaire Assemblee. De Assemblee sprak daarmee uit dat het veruit het meest overtuigende scenario voor het neerhalen van MH17 is dat een door een Russische Federatie gedoneerd luchtafweersysteem de vliegramp heeft veroorzaakt.

Voorafgaand aan zijn toespraak aan de Assemblee woonde de koning het debat ook kort bij. In zijn toespraak tot de Assemblee benadrukte de koning het grote belang van de Raad van Europa en de continent-brede rechtsbescherming die aan alle Europeanen geboden wordt door het Europees Mensenrechtenverdrag en het Mensenrechtenhof in Straatsburg. Hij waarschuwde dat brutale macht het niet mag winnen van rechtsstatelijkheid en democratie.

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers