nieuws

SP-succes: meer invloed voor zorgverleners

Twee SP-voorstellen om zorgverleners meer invloed te geven zijn door de Tweede Kamer aangenomen. Hierdoor krijgen zorgverleners meer invloed over het beleid van de zorginstellingen waarvoor zij werken.

SP-Kamerlid Maarten Hijink: ‘De SP strijdt al lange tijd voor meer zeggenschap voor zorgverleners. Zij weten immers vaak zelf het beste wat goed is voor de mensen voor wie ze zorgen en welke regeltjes alleen maar veel tijd kosten. Het is heel goed dat de initiatiefwet van GroenLinks en VVD de invloed van zorgverleners vergroot, hoewel het voor de SP nog lang niet ver genoeg gaat. Daarom hebben we aanpassingen voorgesteld en zijn blij dat die zijn aangenomen. Invloed van zorgverleners is cruciaal voor goede zorg.’

De belangrijkste aanpassing was dat er totaal niet was beschreven hoe die invloed eruit moet zien. De wet stelde alleen dat het moet gebeuren, niet in welke vorm. Daardoor dreigde de wet vooral op papier de invloed te verbeteren, maar niet in praktijk. Daarom diende de SP een amendement in waarmee we regelen dat het mogelijk wordt om succesvolle manieren om zorgverleners meer zeggenschap te geven overal tot de norm te maken.

Daarnaast regelde de wet alleen dat zorgverleners alleen invloed zouden op het beleid dat direct invloed had op hun werk. Dat is een onnodige beperking, omdat alle beslissingen van zorginstellingen uiteindelijk effect kunnen hebben op het werk van zorgverleners. Daarom is het logisch om hen dan ook op zoveel mogelijk besluiten invloed te geven. Bovendien zou die beperking door sommige werkgevers misbruikt kunnen worden om de invloed van zorgverleners te beperken. Daarom heeft de SP voorgesteld om deze beperking uit de wet te slopen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt deze voorstellen van de SP, waardoor zorgverleners meer invloed krijgen op hun werkgevers. Deze wet was een goede eerste stap, maar uiteindelijk zouden zorgverleners echt moeten kunnen meebeslissen over alle belangrijke besluiten die hen raken. Daar blijven wij dan ook voor strijden.

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers