nieuws

Geen winst op de pandemie

Virus

De SP steunt Europees Burgerinitiatief 'Geen winst op de pandemie' voor de vrije beschikbaarheid van een vaccin en behandelingen tegen COVID-19. De petitiecampagne is een unieke samenwerking tussen meer dan 350 sociale organisaties en linkse partijen uit heel Europa.

STEUN HET BURGERINITIATIEF

Onlangs berekende de People's Vaccine Alliance dat de grote multinationals die de coronavaccins produceren meer dan 1000 dollar winst maken pér seconde. Zij verdienen dus bakken met geld aan de pandemie. Tegelijkertijd zijn er wereldwijd niet genoeg vaccins om iedereen die dat wil te vaccineren tegen het coronavirus.

Hierdoor kan het virus meer rondgaan in veel lage inkomenslanden. Dat is niet alleen slecht voor hen, maar ook voor mensen in Nederland. Hoe meer het virus namelijk kan rondgaan, hoe groter de kans op gevaarlijke mutaties, die ook in Europa veel problemen kunnen veroorzaken.

Daarom is het belangrijk dat we de controle over de vaccins weghalen bij de grote famaceuten. Alleen zo kunnen we het tekort aan vaccins oplossen. Dan kunnen er namelijk meer vaccins geproduceerd worden. Nu houden de grote farmaceuten dat tegen, omdat ze de kennis en de patenten van hun vaccins niet willen delen. Dat zou hun winst namelijk kunnen verkleinen. Daarom is het noodzakelijk dat we de patenten op de coronavaccins en – behandelingen opschorten, zodat alle fabrieken die ze veilig kunnen produceren dat ook mogen.

De SP roept de Europese Commissie op de vrije beschikbaarheid van een vaccin of een geneesmiddel tegen COVID-19 te verzekeren.

Europese burgers hebben het recht om zich rechtstreeks tot de Europese Commissie te wenden met een Europees burgerinitiatief om een concrete wetswijziging voor te stellen. Daarvoor moeten minstens 1 miljoen mensen uit de hele EU het ondertekenen.

Het burgerinitiatief 'Geen Winst op de pandemie', dat in Nederland mede ondersteund wordt door o.a. de FNV, Oxfam Novib, Wemos en War Child, kan hier ondertekend worden.

Blijf op de hoogte