nieuws

‘Zij beschermden onze militairen, maar kregen geen bescherming van Defensie’

Decennialang moesten duizenden mensen bij Defensie onbeschermd werken met gevaarlijke stoffen. Velen zijn ernstig ziek geworden of zijn overleden. Defensie kondigde een compensatie aan, maar voor veel slachtoffers is die vergoeding niet meer dan ‘een fooi’. Bij een emotionele bijeenkomst voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer hierover deden zij hun verhaal. SP-Kamerlid Jasper van Dijk was erbij en bracht hun verhalen mee naar de Kamer. Van Dijk: ‘Het is hartverscheurend als je de verhalen hoort over mensen die niet geloofd worden door defensie. Of als je hoort hoeveel leed zij doormaken, maar daar nauwelijks erkenning voor krijgen. Deze mensen zijn in de ellende gestort door defensie en verdienen een ruimhartige compensatie.’

Defensie Chroom6

In totaal werd er met 5000 gevaarlijke stoffen gewerkt, waarvan 500 kankerverwekkend. Onder andere voor de Amerikanen die in Nederland waren gestationeerd werden er voertuigen en ander materieel geschuurd en geverfd. Gevaarlijke stoffen zoals het bekende chroom-6 kwamen hierbij vrij en medewerkers ademden die in. Terwijl Amerikaans personeel de beste beschermende pakken kreeg, werd de Nederlanders verteld dat ze maar een mondkapje bij de bouwmarkt moesten kopen, anders konden ze ander werk zoeken.

‘Het is voor duizenden oud-defensiemedewerkers totaal niet duidelijk wanneer ze wel of niet recht hebben op compensatie. Welke ziektes en aandoeningen meetellen hangt af van het RIVM. Het gevolg is een nóg langere juridische lijdensweg voor mensen die al moegestreden zijn. Het is duidelijk dat er niets is geleerd van het toeslagenschandaal.’

Defensie Chroom6

De SP wil dat er een schadefonds komt waar alle slachtoffers ruimhartig uit gecompenseerd worden. ‘Nederland heeft een ereschuld aan deze mensen. Zij beschermden onze militairen door ervoor te zorgen dat het materieel veilig was, maar zij kregen geen bescherming van defensie. Daarom is een schadefonds nodig, waarbij slachtoffers zonder ingewikkelde procedures of juridisch getouwtrek een eerlijke compensatie krijgen. Ook moet bekeken worden in hoeverre andere stoffen dan chroom-6 recht geven op een schaderegeling.’

Defensie Chroom6

Lees hier het verhaal van Anita Hollander. Zij werd op haar 45ste weduwe. Haar man werkte bij defensie met gevaarlijke stoffen waardoor hij ziek werd.

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers