nieuws

Succes: ook ggz-patient krijgt recht op bijstand

Peter Kwint

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag in met een voorstel van de SP. We willen dat er een einde komt aan de situatie waarin mensen die gedwongen worden opgenomen in bijvoorbeeld de psychiatrie, hun bijstand kwijtraken.

SP Tweede Kamerlid Peter Kwint: 'Het is volslagen idioot. Je zit dik in de problemen, je moet worden opgenomen. En terwijl je werkt aan je herstel bouw je bijvoorbeeld een gigantische huurschuld op. Goed dat dit onbegrijpelijke onrecht nu wordt verholpen.'

Aanleiding voor het voorstel was een noodoproep van Amsterdamse psychiaters die hun zorgen uitten over wat deze uitwas van de participatiewet voor een ellende kan veroorzaken. Het kabinet probeerde de wetswijziging nog tegen te houden, maar een ruime meerderheid van de Kamer steunde de wetswijziging van de SP.

Kwint: 'De participatiewet is een gedrocht van een wet die uitgaat van een verschrikkelijk mensbeeld. Het is wantrouwen troef. En elke persoon die hulp nodig heeft wordt als een potentiele fraudeur behandeld. We zijn er nog lang niet. Maar dit is weer een stap op weg naar fatsoenlijker omgaan met mensen die onze hulp en bescherming nodig hebben.'

Betrokken SP'ers