SP-succes: Zonnepanelen op zo veel mogelijk daken

Renske Leijten

De Tweede Kamer steunde vandaag een voorstel van de SP om zonnepanelen op zo veel mogelijk daken te plaatsen. Eerder presenteerde de SP een plan voor 'zon op alle daken'. SP-Kamerlid Renske Leijten: 'Het is van groot belang dat we de klimaatcrisis bestrijden. Met dit aangenomen voorstel doen we dit op een manier waardoor mensen meegenomen worden, in plaats van dat ze op kosten worden gejaagd. Sterker nog, met dit plan kan ook de energierekening omlaag.'

De SP liet onderzoeksbureau CE Delft uitzoeken hoeveel duurzame energie kan worden opgewekt als alle geschikte daken van woningen worden gebruikt. Zij komen uit op een geschat potentieel van tussen de 19 en 35 TWh dat nu al jaarlijks opgewekt kan worden. Dat betekent dat ten minste 92% van wat huishoudens nu gebruiken met zonnepanelen op daken kan worden opgewekt, maar waarschijnlijker is dat meer of zelfs veel meer stroom opgewekt kan worden dan huishoudens nu gebruiken.

Leijten: 'Er is zoveel potentieel voor het opwekken van energie op de daken. Zonnepalen zijn lang niet zo ingrijpend als bijvoorbeeld windmolens, en leveren je zelfs wat op. Ons aangenomen voorstel is een voorbeeld van klimaatrechtvaardigheid en wat ons betreft dé manier om klimaatbeleid eerlijk uit te voeren.' Het voorstel van de SP zorgt ervoor dat de regering zich ervoor moet inzetten om het potentieel voor zonnepanelen op daken te benutten.

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers