nieuws

Respect voor de schoonmakers

Als het afgelopen jaar ons iets heeft geleerd, dan is het de waardering voor de beroepen die cruciaal zijn om ons land draaiende te houden. Dus zeker ook voor de schoonmakers! ‘Maar hoewel de waardering is gegroeid omdat iedereen ziet hoe belangrijk ze zijn, hebben schoonmakers nog steeds vaak een onzeker arbeidscontract en een laag loon. Er is een politieke meerderheid om het minimumloon te verhogen, onder andere GroenLinks, PvdA, D66, CDA, ChristenUnie en de VVD schreven in hun programma dat het minimumloon omhoog moet. Onze wet ligt klaar, dus dit is de tijd om het minimumloon te verhogen naar minimaal 14 euro per uur,' zegt SP-Kamerlid Bart van Kent. 

Ruim twee miljoen mensen in Nederland verdienen rond het minimumloon. De SP wil dat het minimumloon naar 14 euro gaat en uiteindelijk naar 60% van het gemiddelde loon en heeft daartoe een wet ingediend. ‘De mensen met een cruciaal beroep, zoals de schoonmakers, kunnen geen huur betalen van alleen applaus en mooie woorden. Afgelopen jaren ging het bijzonder goed met onze economie. Aandeelhouders werden rijk. Maar veel mensen gingen er nauwelijks op vooruit. Dat is niet eerlijk,’ zegt van Kent. Eerder kwam het NIBUD ook al met onderzoek waaruit bleek dat steeds meer Nederlanders in de knel komen met de huur, de boodschappen of de energierekening.

Als het minimumloon omhoog gaat, zal dit een stuwend effect hebben op alle lonen in Nederland. In de wet van de SP is geregeld dat ook de AOW en de uitkeringen die hieraan zijn gekoppeld ook meestijgen. Het is daarom tijd dat schoonmakers het respect en de waardering krijgen die ze verdienen.

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers