nieuws

Succes: Voor Prinsjesdag plan voor hogere zorgsalarissen

Peter Kwint

De Tweede Kamer steunde dinsdag – ondanks VVD, D66 en CDA die tegenstemden – het voorstel van SP-Kamerlid Peter Kwint om het kabinet samen met de zorg deze zomer een plan te laten maken voor een beter salaris en meer waardering voor zorgpersoneel. Kwint: 'Al tijden verschuilt dit kabinet zich achter allerlei smoesjes. Maar nu komen ze er niet meer onderuit. Ook de nieuwe Kamer kiest op ons initiatief voor het zorgpersoneel!'

Al eerder werd een voorstel van de SP voor een betere beloning voor zorgverleners na veel acties en veel stemmingen eindelijk door de Tweede Kamer aangenomen. Het kabinet weigerde toen om het voorstel uit te voeren omdat het kabinet eerst wilde wachten op het rapport van de Sociaal Economische Raad. Ook dit rapport stelt nu dat de salarissen op de werkvloer in de zorg omhoog moeten dus het kabinet heeft nu werkelijk waar geen enkele reden meer om nog langer dit besluit van de Tweede Kamer naast zich neer te leggen.

Al voor de coronacrisis ging de zorg gebukt onder een fors personeelstekort. Dat is niet gek, want waar het werk ontzettend belangrijk en verantwoordelijk is, is de werkdruk torenhoog en het salaris niet om over naar huis te schrijven. Daarnaast zijn er nu en zeker in de toekomst fors meer collega's in de zorg nodig en is het dus keiharde noodzaak om het werken in de zorg aantrekkelijker te maken om ervoor te kunnen zorgen dat iedereen in Nederland de zorg kan krijgen die nodig is. Tot nu toe wilde het kabinet echter – ondanks enkele aangenomen voorstellen – niet meer doen dan een appalausmomentje en een eenmalige bonus.

Kwint: 'Zorgverleners verdienen beter. En dankzij dit voorstel van de SP gaan ze dat ook krijgen. Rutte en De Jonge moeten aan het werk: niet klappen, maar lappen!'

 

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers