nieuws

Testen en vaccineren: meer vrijheid zonder dwang

Wat willen we niet

De SP wil geen tweedeling in de samenleving en geen enkele vorm van dwang voor mensen om zich te laten vaccineren. Daarom is de SP ook tegen een vaccinatiepaspoort als bewijs waarmee je kunt aantonen dat je gevaccineerd bent als voorwaarde voor toegang tot voorzieningen. Ook heeft op dit moment nog niet eens iedereen gelijke toegang tot een vaccin, helaas moeten veel mensen nog te lang wachten voordat zij aan de beurt zijn. Het zou dus sowieso oneerlijk zijn om op basis hiervan een onderscheid te maken. Daarom zijn wij tegen een vaccinatiepaspoort.

Wat willen we wel

De SP wil wel dat er goed gekeken wordt wat wèl veilig kan. Want we verlangen er allemaal erg naar dat we weer, op een veilige manier, leuke dingen kunnen doen zoals een festival of een ander groot evenement bezoeken. Ook is het voor ondernemers belangrijk dat er bekeken wordt wat de mogelijkheden zijn om op een veilige manier weer meer te kunnen doen. Zodat als straks veel mensen zijn gevaccineerd óf een negatieve test hebben als je geen vaccinatie wil of mag hebben, ons land snel veilig open kan. Dat is dus altijd een volledig vrije keus, een cruciaal verschil. Daarom hebben we gisteren voorstellen in de Tweede Kamer gesteund die zich uitspreken tégen een vaccinatiepaspoort. Wij willen geen dwang of drang. En hebben we zelf een voorstel ingediend dat ook binnen Europa er geen onomkeerbare stappen hiertoe mogen worden gezet. We hebben de voorstellen gesteund die meer mogelijk maken met behulp van negatieve testbewijzen. Met een negatief testbewijs kunnen mensen aantonen dat zij onlangs (gratis) getest of gevaccineerd zijn en dus niet met het virus besmet zijn. In de motie Jetten wordt gesproken over een 'coronapaspoort'. Dit is dus iets anders dan een vaccinatiepaspoort, maar beter is om te spreken over een bewijs. Dit bewijs is wat ons betreft bovendien alleen te gebruiken voor niet essentiële activiteiten. Denk aan een festival bijvoorbeeld. Een dergelijk bewijs mag nooit vereist worden voor toegang tot noodzakelijke en algemene voorzieningen zoals onderwijs, zorg, openbaar vervoer en overheidsgebouwen.

De keuzes van de SP

Wij willen geen vaccinatiepaspoort, geen tweedeling in de samenleving en geen enkele dwang voor mensen om zich te laten vaccineren. Dit moet een eigen keuze zijn. De SP heeft zich uitgesproken vóór het voorstel om te kijken hoe je weer meer vrijheid kunt organiseren. Denk aan een groot evenement of feest. Want we willen natuurlijk ons hele land niet zó lang volledig op slot houden tot de laatste Nederlander die dat wenst zich heeft kunnen laten vaccineren.

Betrokken SP'ers