nieuws

SP presenteert popnota en ontvangt prijs voor inzet

Peter Kwint

SP-Kamerlid Peter Kwint presenteert vandaag zijn popnota, na een jaar van gesprekken met de gehele sector. Ook is hij de eerste winnaar van de zogenaamde Gouden Tulpstekker. Deze award is in het leven geroepen door makers van popmuziek om een Kamerlid in het zonnetje te zetten die zich extra heeft ingezet voor deze sector. 'Een ontzettende eer', aldus Kwint. 'En belangrijker, een steuntje in de rug. En dat is hard nodig want popmuziek krijgt nog altijd niet de politieke aandacht die het verdient.'

De afgelopen jaren zette Kwint zich onder meer in tegen de woekerhandel in concertkaarten, voor kleine popzalen en jongerencentra en voor een eerlijk inkomen voor muzikanten. BAM Popauteurs – de belangenvereniging voor makers van popmuziek in Nederland –  reikte hem de award afgelopen maandag uit.

De SP-nota heet 'Naar Vore', naar het gelijknamige nummer van de Raggende Manne, een eerbetoon aan de vorig jaar overleden Bob Fosko, die naast al zijn andere inzet voor de SP ook meegeschreven heeft aan de vorige popnota die de SP vijftien jaar geleden presenteerde.

Het doel van de nota is de basis leggen voor het popbeleid van de komende periode. 'En dat is hard nodig, want van beleid is op dit gebied eerlijk gezegd nog nauwelijks sprake. Met dit uitgewerkte plan wil de SP twee dingen bereiken. Dat ons netwerk van muziekscholen, jeugdcentra, kleine popzalen, grote podia en festivals in zijn geheel beschermd wordt en dat je als muzikant en producer als je succesvol bent er ook je huur mee kunt betalen. Om dat te bereiken zijn nog een hoop stappen te zetten; eerlijkere afspraken met streamingplatforms en techgiganten, maar ook toegankelijke en betaalbare muziekscholen voor iedereen. En in elke provincie een sterke popkoepel die muzikanten helpt en als een waakhond de aanwezige zaaltjes en speelplekken beschermt', aldus Kwint.

Lees de nota 'Naar Vore' hier in zijn geheel.

Betrokken SP'ers