nieuws

Van Dijk: verbod op buitenlandse financiering religieuze instellingen

Jasper van Dijk

De SP wil een verbod op buitenlandse financiering van religieuze instellingen in Nederland. Dat voorstel doet SP-Kamerlid Jasper van Dijk naar aanleiding van het onderzoek over ongewenste financiering vanuit het buitenland waar de Kamer donderdag over debatteert.

Eerder bleek al dat zeker dertig islamitische organisaties in Nederland de afgelopen jaren financiering aanvroegen in Golfstaten of dat ook echt kregen. Het gaat om miljoenen euro's uit landen als Koeweit, Qatar en Saoedi-Arabië. De commissie concludeert dat hiermee antidemocratisch gedachtegoed wordt gefinancierd.

Van Dijk: ‘Wij willen paal en perk stellen aan ongewenste beïnvloeding vanuit het buitenland. Het is verwerpelijk als buitenlandse organisaties onze jongeren vergiftigen met verwerpelijke ideeën, bijvoorbeeld dat vrouwen of homo’s minderwaardig zijn. Bovendien hanteren we in Nederland de scheiding tussen kerk en staat. Landen als Saoedi-Arabië, Turkije of Qatar hebben dus helemaal niets te zoeken bij Nederlandse religieuze organisaties.’

De SP doet het voorstel omdat de regering het laat afweten. Ondanks de belofte in het regeerakkoord om dit verbod te regelen is er niets van dit voornemen terechtgekomen.

 


 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers