nieuws

Definitief einde aan dierenleed in nertsenfokkerij

Er komt per 2021 definitief een einde aan het fokken van nertsen in Nederland. Door het grote aantal coronabesmettingen in nertsenfokkerijen moet deze eindigen in 2021 en niet pas in 2024 zoals eerder gepland. SP-Eerste Kamerlid Rik Janssen is blij dat er nu een definitief einde komt aan het dierenleed. Janssen: ‘Ik ben gelukkig dat het verbod al per 2021 van kracht wordt maar ik ben ongelukkig met de uitvoering van de compensatieregeling. De fokkers worden nu door het kabinet te ruimhartig gecompenseerd op basis van aannames zonder dat duidelijk is hoeveel dieren ze in de praktijk hielden. De compensatie had soberder gekund en gemoeten wat de SP betreft.’

De SP zet zich al geruime tijd in tegen pelsdierhouderij. SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen zette een verbod op pelsdierhouderij jaren geleden op de politieke kaart met een initiatiefwetsvoorstel om het fokken van nertsen te stoppen. Later nam toenmalig SP Tweede Kamerlid Arda Gerkens het over en SP kamerlid Henk van Gerven loodste de wet uiteindelijk door het parlement. Van Gerven destijds: 'Het houden van dieren om hun bont is moreel niet acceptabel en past niet meer in deze tijd. Er is geen draagvlak in de maatschappij voor dit vermijdbare dierenleed.’

Er komt door het definitieve verbod per 2021 definitief een einde aan het vergassen en villen van nertsen voor hun vacht in Nederland. Meer dan honderd jaar lang werden in Nederland nertsen gefokt op een industriële schaal, top 3 in de wereldproductie. Janssen: ‘De SP was blij met beëindiging van het fokken van nertsen per 2024 en is ondanks de te ruime compensatie nog blijer met een versnelde beëindiging per 2021. Het dierenleed is eindelijk gestopt.’


 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers