nieuws

De SP wil extra investeren in de politie en voorrang voor agenten bij coronatesten

Ronald van Raak

De SP wil 600 miljoen euro extra investeren in de politie. De vorige kabinetten Rutte hebben fors bezuinigd op de politie. Daardoor is er een groot tekort aan agenten. SP-Kamerlid Ronald van Raak: 'De wijkagent heeft geen tijd meer om in de wijk te zijn en veel zaken worden niet opgelost omdat ze op de plank blijven liggen. Door bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg moeten agenten ook nog eens gemiddeld 275 keer per dag uitrukken voor mensen die verward gedrag vertonen. Het water staat de politie aan de lippen.' De SP wil het extra geld aan de politie betalen door de belasting voor banken te verhogen. Het geld moet onder andere geïnvesteerd worden in politieonderwijs. Nieuwe agenten kunnen nu niet opgeleid worden omdat er onder andere een tekort is aan docenten. Zo blijft het tekort aan agenten nog langer duren dan nodig.

Daarnaast wil de SP ook dat agenten voorrang krijgen bij het testen op corona. Agenten zitten nu thuis, terwijl er al een groot tekort is. De politie heeft zelf testen ingekocht maar daar is nu ook een tekort aan. Van Raak: 'Het is van de zotte dat agenten de coronaregels moeten handhaven maar geen collega’s hebben om dat te kunnen doen. De minister ontkent dat er grote problemen zijn maar wij horen dat er hele teams hun werk niet meer kunnen doen. Dit laat zien dat er een enorme kloof is tussen de werkvloer en de politietop en het ministerie.'


 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers