KLM mag discriminatie van vrouwen op haar vluchten niet meer toestaan

KLM vraagt ten onrechte vrouwen plaats te maken als tijdens een vlucht een man weigert naast haar te gaan zitten. Dat blijkt uit een uitspraak vandaag door het College voor de Rechten van de Mens. SP-Kamerlid Ronald van Raak en zijn vrouw hadden deze zaak aan het college voorgelegd nadat ultraorthodoxe joden op een vlucht weigerden om naast mevrouw Van Raak te gaan zitten, omdat zij een vrouw is.

Om de vlucht doorgang te laten vinden moest mevrouw haar plek verlaten en moesten meneer en mevrouw Van Raak elders gaan zitten. Het College voor de Rechten van de Mens stelt dat KLM een ‘verboden onderscheid’ heeft gemaakt op grond van geslacht, ‘door geen zorg te dragen voor een discriminatievrije omgeving’. Ook zegt het college dat de maatschappij voortaan niet meer het slachtoffer van de discriminatie, maar de dader moet aanspreken. Het college vraagt KLM bovendien ‘deze handelwijze uit te dragen in de instructies voor haar medewerkers’.

Ronald van Raak is blij met de uitkomst: ‘Het gaat hier om een publiek belang, dat elke vrouw erop moet kunnen rekenen dat zij niet wordt gediscrimineerd op een vlucht van KLM. Ik zal KLM vragen om op basis van deze uitspraak de werkwijze aan te passen. En duidelijk te maken dat als mannen nog weigeren om naast een vrouw te gaan zitten, om welke reden dan ook, dit bij onze nationale trots niet meer zal worden geaccepteerd.’    

Ronald van Raak schreef eerder een column over deze kwestie.

 


 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers