nieuws

Van Dijk: beter toezicht op inburgering nodig

Jasper van Dijk

De nieuwe wet inburgering is een stap vooruit, maar het onafhankelijk toezicht moet veel beter worden geregeld. Dat voorstel doet SP Kamerlid Jasper van Dijk morgen bij het debat over de wet inburgering. Van Dijk: ‘Het is goed dat de gemeente een grotere rol krijgt, tegelijk blijft het risico op kwaliteitsproblemen en ook fraude aanwezig.’

In de nieuwe wet inburgering spreken gemeentes af met welke taalbureaus zij in zee gaan. Dat is een grote verbetering ten opzichte van het oude systeem, waar de inburgeraar volledig aan zijn lot werd overgelaten. Er kwam een wildgroei aan taalbureaus en met het geld van inburgeraars werd volop gefraudeerd. Iedereen kon zien dat marktwerking en inburgering niet samengaan.

Van Dijk: ‘Minister Koolmees zet een stap vooruit, maar hij laat het aanbod aan inburgering nog altijd over aan commerciĆ«le taalbureaus. Dan is onafhankelijk toezicht essentieel, maar daar ontbreekt het aan. Want Koolmees vertrouwt daarvoor nog altijd op het particuliere bureau Blik op Werk dat keurmerken verstrekt. Maar dit bureau is een tandeloze tijger, want talloze frauduleuze bureaus kregen van Blik op Werk een keurmerk. Daarom stel ik voor om Blik op Werk te vervangen door onafhankelijk toezicht vanuit de overheid. Bij voorkeur wordt dat de Onderwijsinspectie.’


 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers