Ouders toeslagenaffaire moeten nu op één staan

Kinderopvangtoeslag kerstactie

Voordat een debat in de Tweede Kamer over de toeslagenaffaire kon beginnen heeft staatssecretaris Menno Snel besloten om op te stappen. Bij een debat twee weken eerder werd al door de SP een motie van wantrouwen ingediend. Toen kon hij nog blijven zitten, maar inmiddels was het vertrouwen van nog meer partijen weg. SP-Kamerlid Renske Leijten riep de bewindspersoon voor het debat op om de eer aan zichzelf te houden.

Leijten: ‘Mensen moeten op de overheid kunnen vertrouwen. Door alle fouten die de top van de Belastingdienst heeft gemaakt is dat vertrouwen nu weg. Menno Snel was niet de persoon die de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst op ging lossen. Het is daarom onvermijdelijk dat hij vertrok. Het ging te langzaam en er was geen welwillendheid om de problemen echt op te lossen. Dat is ontzettend spijtig voor ál die ouders die nu nog steeds geen duidelijkheid hebben over waarom ze onterecht beschuldigd zijn van fraude en over of ze compensatie gaan krijgen. ’

Volgens Leijten kan er niet gewacht worden met het helpen van de duizenden gezinnen die in de schulden gestort zijn door de Belastingdienst. ‘Haagse politieke spelletjes over ‘of een bewindspersoon blijft zitten of vertrekt’ schieten ouders niks mee op. Zij moeten zo snel mogelijk geholpen worden.’ Leijten wil daarom ook dat er een parlementaire enquête komt naar het handelen van de Belastingdienst: ‘Volledige openheid is nodig. Heel lang kregen we geen of halve informatie, maar dat moet klaar zijn. Ook zal de opvolger van Snel moeten kijken of er mensen vervolgd kunnen worden, want de Belastingdienst heeft de wet overtreden. De nieuwe staatssecretaris zou gelijk met de ouders in gesprek moeten. Als je eenmaal hebt gehoord wat de verwoestende gevolgen van de toeslagenaffaire zijn voor de ouders, dan geeft dit voldoende energie om dit op te lossen. De ouders en hun kinderen moeten weer op één staan.’

 

Een groep ouders is een kerstactie begonnen om zoveel mogelijk slachtoffers dit jaar een fijne kerst te bezorgen.

Doneer!

Betrokken SP'ers