nieuws

Geef zorgverleners een fatsoenlijk loon

Zorg

Vandaag staken de zorgverleners in de ziekenhuizen, voor het eerst in de geschiedenis. Ze vragen terecht om een eerlijke beloning en een aanpak van de hoge werkdruk, want de nood is hoog.

Eerder vroegen wij zorgminister Bruins om een fatsoenlijk salaris mogelijk te maken, maar dit kabinet weigert daar extra geld voor uit te trekken. Vandaag stelt de SP daarom voor om zorgverleners vijf procent extra salaris te kunnen geven.

Lilian Marijnissen: 'De zorgmedewerkers staken terecht. De werkdruk is veel te hoog en er zijn te weinig collega's. Op deze manier wordt het hen bijna onmogelijk gemaakt om fatsoenlijk hun werk te kunnen doen. Zorgmedewerkers doen zo'n belangrijk werk en zij verdienen veel meer waardering dan ze nu krijgen. Daarom moeten de lonen met vijf procent omhoog.'

Recent werd er in de Tweede Kamer een voorstel van de SP aangenomen dat stelde dat de lonen in het bedrijfsleven met vijf procent omhoog moeten. In navolging daarvan moeten de lonen in de ziekenhuizen ook met vijf procent omhoog. Daar heeft de politiek, door geld ter beschikking te stellen voor de arbeidsvoorwaarden, zelfs meer invloed op dan op de lonen bij bedrijven.

Lilian Marijnissen: 'Toen het economisch slecht ging hebben mensen de prijs van de crisis betaald. In de zorg zijn vorige periode bijvoorbeeld 77.000 mensen hun baan verloren, maar nu het weer goed gaat merken mensen daar heel weinig van. Samen met de boeren, de bouwers en de leraren delen de zorgmedewerkers de terechte verontwaardiging dat zij niet een eerlijk deel van de welvaart krijgen. Het is tijd dat de overheid weer aan de kant van de mensen staat.'

 


 

Blijf op de hoogte van de SP en Lilian Marijnissen. Vul uw mailadres in om u te abonneren op onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte!

Ja, ik wil op de hoogte blijven van belangrijk nieuws en acties van de SP en Lilian Marijnissen.

Betrokken SP'ers