nieuws

Gerkens: wereldwijd meer wetgeving nodig tegen online kindermisbruik

Arda Gerkens

Veel landen lopen achter in de strijd tegen online seksueel kindermisbruik. Om online kindermisbruik uit te bannen, moeten zij volgens SP-Eerste Kamerlid Arda Gerkens snel met wetgeving komen. Als rapporteur kindermisbruik voor de Interparlementaire Unie (IPU) werkt zij het komende jaar samen met collega-volksvertegenwoordigers uit andere landen aan een resolutie hierover.

Afgelopen week maakte Arda Gerkens onderdeel uit van de Nederlandse delegatie naar de IPU. De IPU is de oudste vereniging van parlementsleden in de wereld en heeft als doel de versterking van de democratie in de vertegenwoordigde landen. Twee keer per jaar bespreekt de IPU  thema’s rondom onder andere mensenrechten, energie, economie en vrede. Gerkens, die deel uit maakt van de vaste commissie voor Democratie en Mensenrechten, bracht namens Nederland het thema ‘passende wetgeving tegen online seksueel kindermisbruik’ in. De bedoeling is dat de IPU hierover een resolutie vaststelt.

Gerkens: 'Het bestrijden van online kindermisbruik is al een lastig thema in ons eigen land, maar er zijn heel veel landen in de wereld waar er geen enkele wet tegen bestaat. Daarmee wordt de strijd tegen online seksueel kindermisbruik bemoeilijkt. Zeker als het internet ook in andere delen van de wereld beter en sneller wordt, zal dit fenomeen alleen maar toenemen. Wetgeving in alle landen van de wereld is hard nodig!'

Onlangs werd ook de conventie van de Rechten van het Kind uitgebreid met een speciale paragraaf over online seksueel kindermisbruik. Het komende jaar is Gerkens rapporteur over het thema en werkt zij aan de resolutie, samen met co-rapporteur Kenya Jacqueline Oduol uit Kenya en een collega uit het parlement van Thailand.

Betrokken SP'ers