nieuws

SP lanceert mini-enquête over de Wet BIG II

Grote woede en onrust is er onder duizenden verpleegkundigen die in opstand zijn gekomen tegen de Wet BIG II die minister Bruins wil doordrukken. De wet BIG II moet meer onderscheid maken tussen de verschillende verpleegkundige beroepsgroepen. Verpleegkundigen die de inservice-opleiding, de mbo- of hbo-verpleegkundige opleiding voor 2012 hebben afgerond, moeten weer terug naar de opleiding. Hun jarenlange ervaring in de zorg is volgens de minister niet meer voldoende. Deze verpleegkundigen moeten zich bijscholen voor werk die zij al jaren in de praktijk uitvoeren.

 

SP-Kamerlid Maarten Hijink is erg bezorgd over de plannen. ‘ik vraag me af wat voor voordeel het heeft dat duizenden verpleegkundigen van de ene op de andere dag een regieverpleegkundige worden. Verandert dat iets aan de praktijk op de werkvloer? Moet niet juist in de praktijk blijken welke verpleegkundige het beste voor deze taak is toegerust dan een bureaucratische wet?’

Door alle onrust onder duizenden verpleegkundigen heeft de minister inmiddels de Wet BIG II geparkeerd, gezien de wet geen enkel draagvlak heeft onder verpleegkundigen. Hijink wil graag weten wat de verpleegkundigen zelf willen. Is differentiatie tussen verpleegkundige beroepen nodig of juist niet? Hebben we daar een wet voor nodig of moet differentiatie volgen uit de praktijk? De resultaten van de enquête wil Hijink aan de minister voorleggen, zodat verpleegkundigen gehoord worden over wat zij zelf belangrijk vinden over hun vakgebied.

Bent u zelf verpleegkundige? Vul onze mini-enquête in!

Enquête BIG II

Betrokken SP'ers