Sociaal advocaten: verdere tweedeling dreigt door plannen kabinet

Michiel van Nispen

94 procent van de sociaal advocaten vreest verdere tweedeling door de plannen van minister Dekker. Daarnaast maken vrijwel alle advocaten zich zorgen over deze aangekondigde stelselherziening rechtsbijstand. Dat blijkt uit tussenresultaten van een enquête van de SP over de staat van de sociaal advocatuur, waarop inmiddels door 1200 van de 7000 sociaal advocaten in Nederland is gereageerd.

SP-Kamerlid Van Nispen zal minister Dekker donderdag confronteren met de resultaten in het verantwoordingsdebat over het jaar 2018: 'Vorig jaar presenteerde de minister zijn plannen, die geen fundament hebben in alle onderzoeken en rapporten die over de rechtsbijstand zijn verschenen. 2018 is ook het jaar dat het laatste beetje draagvlak bij de sociaal advocatuur verdween. Dat blijkt uit deze enquêteresultaten. We moeten niet langer wachten maar nu handelen, voordat de schade die wordt aangericht aan de rechtsstaat, door de beperking van de toegang tot het recht, te groot wordt.'

Volgens Van Nispen zijn er nu mogelijkheden om tegemoet te komen aan de grote zorgen van sociaal advocaten: 'Vorig jaar bleef bijna 50 miljoen euro over dat bestemd was voor rechtsbijstand. Terwijl de minister steeds heeft gezegd dat sociaal advocaten pas een redelijke vergoeding kunnen krijgen als het aantal zaken terugloopt. Dat moment is nu! Maar de minister weigert hier nu in actie te komen.

Daarom brengt de SP een voorstel in stemming, besteed nu dat geld waar het voor bedoeld was: de toegang tot het recht voor iedereen. Daarmee kunnen we een eerste stap zetten om te doen waar iedereen om schreeuwt, een redelijke vergoeding voor sociaal advocaten. Want iedereen heeft recht op recht. De toegang tot het recht is het fundament van onze rechtsstaat.' 

De SP hield een onderzoek onder sociaal advocaten. 1200 van de ongeveer 7000 sociaal advocaten heeft gereageerd. De sociaal advocaten konden ook reacties achterlaten. Enkele reacties zijn hieronder te lezen:

De kans op klassenjustitie ontstaat. Toegang tot het recht is dan alleen nog maar gewaarborgd voor commerciële bedrijven en de rijke particulieren.

De plannen ontberen enige echte visie over hoe ons rechtstelsel functioneert en wat het nodig heeft om beter te functioneren. Uitvoering van deze plannen betekent een afbraak van de rechtstaat met als gevolg dat veel mensen hun recht niet meer kunnen halen en krijgen.

Het wordt weer het recht van de sterkste. Ieder voor zich.

 

Betrokken SP'ers