nieuws

Van Kent: Nieuwe wet drukt werknemers verder in moeras van onzekerheid

Bart van Kent

Met de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) opent het kabinet de aanval op werknemersrechten in plaats van dat het daadwerkelijk de balans herstelt. Sinds Rutte I is het aantal mensen met een onzeker contract explosief gestegen. Hadden in 2010 nog 1,5 miljoen werknemers nog zo’n contract, volgens de meest recente cijfers zijn dat er al 2 miljoen. SP-Kamerlid Bart van Kent: 'Zij zitten iedere maand in onzekerheid of ze wel voldoende kunnen werken om rond te komen of überhaupt nog wel werk hebben. Maar wat doet minister Koolmees? Hij drukt werknemers nog verder in het moeras van onzekerheid.'

In de wet die vandaag voor behandeling naar de Tweede Kamer is gestuurd, stelt het kabinet voor om werknemers makkelijker te kunnen ontslaan. Ook moeten werknemers als het aan het kabinet ligt straks weer 3 jaar wachten op een zeker contract en wordt de proeftijd verlengd tot 5 maanden. Van Kent: 'Terwijl de arbeidsmarkt schreeuwt om een daadkrachtige aanpak van de doorgeslagen flexibilisering, doet de minister precies het omgekeerde. Werknemers zitten straks nog langer in onzekerheid en wanneer ze eenmaal een vast contract hebben, kunnen ze ook nog eens makkelijker ontslagen worden.'

Het is tijd voor rechtvaardigheid! Ben je nog geen vriend voor rechtvaardigheid? Sluit je dan nu aan!

Ik sluit me aan

Betrokken SP'ers