Kwint: herstel Limburgs vertrouwen in onderwijs en knip onderwijsmoloch op

Peter Kwint

Nog altijd wacht een groot deel van de 354 leerlingen van VMBO Maastricht op duidelijkheid. Eerst waren ze geslaagd, toen gezakt en nu moeten ze een deel van hun schoolexamens herkansen. Buiten hun schuld om. SP-Kamerlid Kwint: 'We moeten alles op alles zetten om deze kinderen alsnog de mogelijkheid te geven hun diploma te halen. En tegelijkertijd moeten we voorkomen dat ouders massaal hun kinderen over de grens naar school sturen volgend jaar.' Om dat te bereiken wil Kwint dat LVO – de moloch van ruim 30 Limburgse schoolvestigingen – wordt opgeknipt.

Voor grote delen van Limburg is een school die onder LVO valt de enige manier om in de buurt naar de middelbare school te gaan. 'Een bestuur met dik 30 scholen onder zich is een uitwas van de doorgeslagen fusiedrift in het onderwijs. Dan heb je gewoon teveel om toezicht op te houden. En is de kans op fouten groter. Kinderen, ouders en leraren zijn daar de dupe van', aldus Kwint. 'Docenten spreken over een angstcultuur, omdat het aankaarten van problemen ertoe kan leiden dat je in de halve provincie niet meer aan het werk komt. En ouders zoeken hun heil over de grens na het examenschandaal in Maastricht.'

Daarnaast stelt Kwint voor dat leerlingen die de dupe zijn geworden van dit bestuurlijk falen, aanspraak moeten kunnen maken op een schadevergoeding. 'Of je nou je vakantie al gepland had, zou gaan werken, of straks het volle lesgeld betaalt op een MBO, terwijl je nog druk bezig bent met je VMBO, je maakt kosten die je niet had moeten maken. Wij kunnen de ellende van deze kinderen niet helemaal wegnemen. Maar een schadevergoeding is wel het allerminste.'

Wilt u ons meehelpen door ons te steunen? Word dan hier lid van de SP!

Betrokken SP'ers