Reken af met discriminerende uitzendbureaus

De Arbeidsinspectie moet uitzendbureaus die discrimineren kunnen beboeten. Dat voorstel doet SP Kamerlid Jasper van Dijk bij het debat in de Tweede Kamer vandaag. Van Dijk: ‘Uit meerdere onthullingen blijkt dat uitzendbureaus bereid zijn om te discrimineren op bestelling. Uit onderzoek van Radar in januari dit jaar bleek al dat Turken, Marokkanen of Surinamers zonder pardon worden uitgesloten als de opdrachtgever daarom vraagt. Dit soort discriminatie moet hard worden aangepakt. De Inspectie heeft echter geen bevoegdheid om daartegen op te treden. Ik wil dat deze uitzendbureaus een boete krijgen en indien nodig hun vergunning kwijtraken.’

Van Dijk stelt vast dat er al jaren wordt gesproken over discriminatie op de arbeidsmarkt, maar dat er niet wordt doorgepakt. Staatssecretaris Van Ark gaat nu onderzoeken hoe de rol van de Inspectie versterkt kan worden. Van Dijk: ‘Dat is slappe hap. De Inspectie moet de bevoegdheid krijgen om discriminerende uitzendbureaus aan te pakken, ook in de werving- en selectiefase. Indien de regering dit voorstel niet overneemt, maak ik zelf een wetsvoorstel.’ De SP wil tevens een vergunningenstelsel invoeren voor uitzendbureaus. Daarmee kan uitzendbureaus die herhaaldelijk de fout ingaan, hun vergunning worden ontnomen.

Betrokken SP'ers