nieuws

Karabulut: Geen Nederlandse wapens naar oorlogvoerende landen in Jemen

Sadet Karabulut

Door bombardementen van een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië, zijn er het afgelopen jaar in Jemen honderden kinderen omgekomen en zijn vele scholen, ziekenhuizen en moskeeën beschadigd. SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil dat minister Halbe Zijlstra in de VN Veiligheidsraad zich inzet voor een staakt-het-vuren in Jemen voor alle partijen. Karabulut: 'De bombardementen moeten stoppen. De blokkade moet worden opgeheven zodat voedselhulp en medicijnen de Jemenieten bereiken. En er moet een wapenembargo komen voor de landen die in Jemen bombarderen'.

De oorlog in Jemen is uitgebroken in 2015. Er staan twee kampen tegenover elkaar met aan de ene kant de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië, met de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië en Egypte, gesteund door de VS. En aan de andere kant de Houthi rebellen. ‘Er is een enorme humanitaire ramp gaande. Tienduizenden doden en gewonden zijn er al gevallen, miljoenen mensen zijn op de vlucht. Er woedt een immense cholera-epidemie en doordat er een blokkade is ingesteld kunnen medicijnen en schoon water het land niet bereiken. Mede daardoor sterven er 130 kinderen per dag'.

Uit onderzoek van Dutcharms blijkt dat door Nederland in het verleden aan de Verenigde Arabische Emiraten geleverde Houwitsers, in Jemen zouden zijn ingezet. Het vorige kabinet besloot om vijftien F-16’s aan Jordanië te verkopen. Terwijl ook Jordanië bombardeert in Jemen met soortgelijke toestellen. ‘Het is niet te controleren of ze wel of niet bij deze oorlog gebruikt worden. Geen enkel oorlogvoerend land in Jemen moet wapens krijgen vanuit Nederland.’
 

 

Betrokken SP'ers