Meijer: mestfraude niet afschuiven maar aanpakken

Meta Meijer

Het kabinet moet de aanpak van grootschalige mestfraude niet afschuiven op de landbouwsector zelf. Dat stelt SP-Senator Meta Meijer. Vorige week werd bekend dat twee van de drie mestbedrijven in Oost-Brabant en Noord-Limburg verdacht wordt van of veroordeeld is voor mestfraude. Minister Schouten wil nu de mestbedrijven zelf verantwoordelijk maken om een einde te maken aan deze misstanden en rekent op hun ‘zelfreinigend vermogen’. 

Meijer: ‘Het is ontluisterend om te concluderen dat de minister toegeeft dat er te weinig capaciteit om criminelen aan te pakken, en nu een beroep doet op de sector. We weten al jarenlang dat er fraude wordt gepleegd, en we weten ook  hoe schadelijk dit is voor de kwaliteit van het water, de bodem, de lucht en de gezondheid. Dit moeten we niet overlaten aan hen die jarenlang sjoemelden; de minister moet nu zelf snel in actie komen.'

Minister Schouten zegde Meijer een jaarlijkse update van de stand van zaken toe. Meijer: ‘Ik heb weinig hoop dat er iets verandert in de sector, maar zo nodig ga ik er ieder jaar het debat over aan.’ 

Betrokken SP'ers