nieuws

Voorrang mensenrechten boven bedrijfsbelang blijft op tafel

Anne-Marie Mineur spreekt op een evenement over het bindend VN-verdrag
Anne-Marie Mineur spreekt op een evenement over het bindend VN-verdrag

De SP is verheugd dat het proces naar een bindend VN-verdrag voor de mensenrechten en bedrijven weer een flinke stap verder is gekomen. Dit ondanks herhaalde pogingen van de Europese afvaardiging om het proces te frustreren, en ondanks een opmerkelijk gebrek aan steun van Nederlandse kant.

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur woonde op maandag de opening van de derde onderhandelingsronde in Genève bij. Op zondag presenteerde zij een ondersteunend manifest, samen met een tiental parlementariërs en met steun van nog eens 240 collega’s van over de hele wereld. Mineur: “Het was nodig om druk te zetten op de Europese delegatie. Dat de Europese Commissie geen voorstander is van dit verdrag, was al lang bekend, maar zij vertegenwoordigt daarmee niet de positie van het Europese Parlement. In diverse resoluties heeft het Europese Parlement zijn steun uitgesproken voor het proces, het belang van het verdrag en de wenselijkheid van het bindende karakter ervan. De opstelling van de Europese delegatie — die ook namens Nederland sprak — was daarmee bepaald niet in overeenstemming.”

Mineur kwam daarop opnieuw in actie: “op donderdag kwamen er geluiden dat de onderhandelingen zouden moeten worden stopgezet, mede op aandringen van de Europese vertegenwoordiging. Ik heb daarom nogmaals met een aantal collega’s van andere politieke families een brief gestuurd aan EU-voorzitter Juncker en buitenlandcoördinator Mogherini, om aan te dringen op een meer constructieve houding. Gelukkig heeft de Europese delegatie naar ons geluisterd. De onderhandelingen kunnen door, en het voorstel van een bindend verdrag blijft op tafel. Na alle beweging die de Europese Unie maakt om meer macht te geven aan bedrijven, onder andere in de vrijhandelsverdragen waarover zij onderhandelt, is dit een goed en broodnodig tegenwicht.”

Betrokken SP'ers