nieuws

SP- en PvdA-Europarlementariërs eisen onmiddellijk actie voor veiligheid vrachtwagenchauffeurs

Foto: Diederik van der Loo

De veiligheid van vrachtwagenchauffeurs langs de Europese snelwegen komt steeds verder onder druk te staan. Vandaag namen SP-Europarlementariër Dennis de Jong en PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius een door 8000 chauffeurs ondertekende petitie in ontvangst waarin de chauffeurs de alarmbel luiden. De Jong: “Het is schandalig dat nationale regeringen er maar niet in slagen voldoende beveiligde parkeerplaatsen in te richten, terwijl chauffeurs met steeds meer geweld en criminaliteit te maken krijgen. De regeringen van Nederland, België en Frankrijk zijn voor de belangrijkste routes vanuit Nederland naar Calais verantwoordelijk, maar ondernemen veel te weinig actie. Vandaag hebben Agnes Jongerius en ik dan ook een brief gestuurd naar minister Melanie Schultz van Haegen en haar Belgische en Franse collega´s om met de meeste spoed te overleggen en maatregelen te nemen om de veiligheid te waarborgen. Daarbij gaat het niet alleen om beveiligde parkeerplaatsen maar ook om een alarmnummer voor chauffeurs dat werkt en prioriteit bij politie en Justitie om bij incidenten snel en effectief op te treden.”

De aanleiding voor de petitie was het dodelijk ongeval bij Calais in juni. Jongerius: “Alle chauffeurs moeten veilig van A naar B kunnen rijden in Europa. En daarom knok ik voor de veiligheid op de weg. De lidstaten mogen niet meer wegkijken, maar moeten ingrijpen. Want iedereen heeft recht op een veilige werkplek.”

In hun brief aan de Transportministers verzoeken De Jong en Jongerius niet alleen om betere handhaving maar ook om een inschikkelijk beleid wat betreft het opleggen van boetes aan chauffeurs bij het aantreffen van illegalen in de vrachtwagen en tolerantie bij de handhaving van rij en rusttijden. De Jong: “Op dit ogenblik wordt er beter gehandhaafd op de chauffeurs dan op de criminelen die hun veiligheid in gevaar brengen. Ik hoop dat we gezamenlijk met de chauffeurs en de transportbedrijven een vuist kunnen maken, zodat de ministers eindelijk in actie komen.”

Betrokken SP'ers