nieuws

Van Raak gaat Wet correctief referendum verdedigen

Ronald van Raak gaat de wet voor een bindend referendum verdedigen. GroenLinks, PvdA en D66 hebben deze wet voor een correctief referendum in de vorige periode ingediend en deze wet is door zowel de Tweede als de Eerste Kamer goedgekeurd. Maar nu weigeren deze drie partijen alsnog hun eigen wet te verdedigen. Daarom heeft Van Raak besloten om zelf de verdediging van het referendum op zich te nemen. Daarmee schrijft hij geschiedenis. Het is nog nooit gebeurd dat partijen hun eigen wet niet meer steunen.

Van Raak: ‘Het referendum over het verdrag met Oekraïne dreunt nog na in Den Haag. GroenLinks, PvdA en D66 hebben premier Rutte gesteund om het ‘nee’ van de bevolking naast zich neer te leggen. De uitspraak van de bevolking heeft er zelfs toe geleid dat deze partijen helemaal geen referendum meer willen. Het laat zien dat deze partijen helemaal niet progressief zijn, maar bang voor de bevolking.’

GroenLinks, PvdA en D66 namen het initiatief voor een raadgevend referendum, waarin de burgers het bestuur kunnen ‘adviseren’. Deze wet maakte ook het referendum over Oekraïne mogelijk. Het raadgevend referendum is echter een tussenstap: dezelfde partijen hebben ook een wet ingediend voor een correctief (dat is een bindend) referendum. Hiervoor moet echter de Grondwet worden veranderd. Daarvoor moet deze wet een tweede keer worden behandeld. Maar dat hebben GroenLinks, PvdA en D66 nu dus alsnog geweigerd.

Betrokken SP'ers