nieuws

'ECB-subsidie voor banken en multinationals is waanzin'

Waarom blijft de Europese Centrale Bank maar liefst 60 miljard per maand in schuldpapieren van banken en bedrijven pompen, terwijl dat geld niet terecht komt in de economie? Dat is de belangrijkste vraag van SP-Kamerlid Renske Leijten aan de president van de Europese Centrale Bank, de Italiaan en oud-bankier Mario Draghi. Hij bezoekt vandaag, op initiatief van de SP, de Tweede Kamer.

Dat multinationals het meest van het ECB-beleid profiteren steekt Leijten: 'De ECB koopt obligaties op van bedrijven als Achmea, Gasunie, Heineken en Shell. Dat is je reinste subsidie aan multinationals, die het geld helemaal niet nodig hebben en bovendien niet investeren! Het is echt niet uit te leggen dat de Eurofielen jarenlang riepen dat er snoeihard bezuinigd moest worden en dat er nu tientallen miljarden per maand aan winstmakende en vervuilende bedrijven wordt gegeven.'

Ook wil Leijten uitleg van Draghi waarom de ECB de rente laag houdt. Dit foute beleid leidt tot een verkeerde herverdeling tussen arbeid en kapitaal. 'Gepensioneerden worden gekort doordat de pensioenfondsen zich arm moeten rekenen. Het geld van spaarders wordt steeds  minder waard. Tegelijk profiteren de durfinvesteerders en vermogenden. De ongelijkheid en kans op financiĆ«le bubbels neemt fors toe.' 

Wat de SP betreft zou de ECB zelf ook kritisch moeten kijken naar haar mandaat. Het opkopen van obligaties van overheden is nu bijvoorbeeld niet mogelijk, terwijl dat juist een manier is om de economie direct te stimuleren. Een andere mogelijkheid is om het geld direct op de rekening van burgers te storten, oftewel helikoptergeld. Leijten wil voorts dat Draghi en de belangrijkste ambtenaren van de ECB hun agenda’s openbaar maken: ‘Het is nodig dat wij weten met wie de baas van de ECB, die maandelijks 60 miljard – wat tot voor kort 80 was – verdeelt, allemaal spreekt. Ik ben benieuwd wat Draghi van mijn voorstel vindt.’

Betrokken SP'ers