Emile Roemer: we maken de SP groot en Rutte klein

'Wie de sociale kiezer wil mobiliseren, houdt niet berekenend de kaarten tegen de borst, maar biedt een echte en eerlijke keuze. Wie de neoliberale rovers wil bestrijden, hijst niet bij voorbaat de witte vlag van overgave.  Wie rechtse Rutte uit het torentje wil jagen, solliciteert niet stilletjes als zijn linkse lakei. Als progressief Nederland Rutte uit het torentje wil, dan moeten we vóóraf eerlijk en duidelijk zijn. Dan werken we samen om de VVD na 15 maart buitenspel te zetten. Vandaag zetten wij de eerste stap: Wij spreken vandaag met elkaar af: aan een kabinet met de VVD, doet de SP niet mee.' Met die woorden sloot Emile Roemer het XXII SP-congres af. Lees hieronder de hele speech. 

Allereerst een dankwoord aan al die vrijwilligers, Paul, Hans en Bram met hun hele ploeg, catering, beveiligers, dagvoorzitters en u allemaal voor uw lange zit.

Partijgenoten, kameraden.

We hebben vandaag een fantastisch congres gehad. Heerlijk om met zo’n scherp programma de arena ingestuurd te worden door jullie. En met zo’n mooie ploeg te mogen strijden.

Dank daarvoor en oprecht allemaal gefeliciteerd.

We hebben nog 60 dagen. 60 dagen om mensen van het belang van deze verkiezingen te overtuigen. 60 dagen om mensen van het belang van een sterke SP te overtuigen.

Ga het op straat eens vragen en je zult het van heel veel mensen horen. Nederland is een heel mooi land, maar wat hebben we de laatste jaren lelijke politiek gezien.

Een kaalslag van 50 miljard

VVD-politiek van 50 miljard euro aan bezuinigingen die een knalharde kaalslag hebben veroorzaakt met name bij mensen die het niet kunnen dragen. Bij ouderen die niet meer terecht kunnen in verzorgingshuizen. Bij jongeren die zich diep in de schulden moeten steken om te studeren. Bij huurders die hun huur in een paar jaar tijd met 30% hebben zien stijgen.

Bij mensen die steeds minder te zeggen hebben over hun eigen wijk. Welke toekomst heeft een jongere nu? Geen vaste baan, geen huis, geen studiefinanciering. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog groeide elke generatie op met de hoop en het vertrouwen dat zij het beter zouden krijgen, dat onze samenleving vooruit zou gaan.

Nu groeit een generatie op die die hoop en dat vertrouwen niet meer vanzelfsprekend heeft. En dat gaat dieper en verder dan het politiek oneens zijn met een partij. Dat gaat over het beschadigen van het geloof in vooruitgang van een generatie die nu klaargestoomd zou moeten worden om het stokje over te nemen. Het ideaal van verheffing is bij het grofvuil gezet. Laat dat eens tot u doordringen.

Niet wegkijken maar omkijken naar elkaar

De meeste mensen willen hetzelfde. Jong of oud. Man of vrouw. Wit of zwart. Een vaste baan met een fatsoenlijk inkomen. Betaalbare zorg zonder eigen risico.

Goed onderwijs waar je een vak leert en aandacht en gelijke kansen krijgt. Een huis dat betaalbaar is en in een veilige wijk staat. Een lekkere vegetarische schnitzel 1x per week, zonder dat de VVD komt klagen.

De meeste mensen willen leven in een land waar we niet wegkijken maar omkijken naar elkaar. Ik ben er trots op om bij een partij te horen die nooit wegkijkt van problemen. Jullie allemaal – stuk voor stuk -  staan voor de mensen en de partij klaar als er werk te verzetten is. In de wijken, op de markten, bij hulpdiensten, in de raden of colleges.

Dat maakt ons bijzonder. We gaan voor elkaar door het vuur als het nodig is. Pakken het werk op als een ander even niet kan.

Wij strijden samen en dat doen we met open vizier en de borst vooruit. En we geven nooit op. Die mentaliteit zie ik overal terug in de partij.

Daar ben ik trots op en ik voel me er thuis omdat het de waarden zijn waar ik mee ben grootgebracht. Doorzetten, in de strijd tegen onrecht.

Dank jullie wel !!

Opstaan voor vrijheid

Ik weet nog heel goed dat wij – jaren geleden -  ik denk dat ik een jaar of 15 was, op vakantie waren in Duitsland. We maakten een boswandeling, met het hele gezin,

En toen we pauzeerden en onze broodjes aten, raakte mijn vader aan de praat met een al wat oudere Duitse man. Het gesprek liep steeds hoger op. Ik zag het aan zijn houding.

Mijn vader ontplofte en greep hem bij de keel. We hebben mijn vader van de Duitser weg moeten halen. Ik zag een man die ik nog nooit gezien had.

Het heeft nog jaren geduurd voordat ik dit voorval goed heb kunnen plaatsen. Want pas de afgelopen jaren – nu mijn vader dood is – begrijp ik waarom de stoppen doorsloegen. De Duitser bleek een verstokte nazi, een oud SS’er, die de schuld van de oorlog in de schoenen van de Nederlanders schoof.

Mijn vader was onderdeel van het verzet in Rotterdam. Op 24 oktober 1944 wordt hij gearresteerd en ter dood veroordeeld. Een dag voor zijn executie wordt hij bevrijd door verzetsmensen.

40 strijders ontsnappen maar vier blijven er achter. Ze konden de sleutels van hun cel niet vinden …. De vier werden later doodgeschoten.

Ik ken deze geschiedenis nog maar een paar jaar. Dankzij de zonen van andere vaders die hier een boek over schreven.

Lang vond ik het moeilijk om hierover te vertellen.

Nu vertel ik het verhaal wel, aan iedereen die het horen wil. Omdat het mij persoonlijk raakt en omdat het ons allemaal aangaat. Het raakt me als ik bedenk dat mijn vader één van die vier had kunnen zijn. Het raakt ons allemaal omdat het offer van deze vier mannen, en van duizenden anderen, maakt dat wij hier vandaag in vrijheid leven.

En ik maak mij geen illusies. Het is makkelijker om trots te zijn op de daden van een ander dan zelf moedig te zijn als de situatie erom vraagt.

Ik hoop dat ik op de cruciale momenten in mijn leven dezelfde moed aan de dag kan leggen die mijn vader meer dan zeventig jaar geleden had.

Dat je in een tijd van wanhoop durft te kiezen voor wat van ons allemaal is en niet voor jezelf. Dat je niet alleen beschermt wat van jou is maar dat je ook opstaat als de vrijheden en de veiligheid van anderen op het spel staan. Dat we bereid zijn op te staan als we misstanden zien en dat we nooit , maar dan ook nooit wegkijken. Dat we strijden voor een ‘samen Nederland’ als de tijd daar om vraagt.

Zo’n politicus en zo’n mens wil ik graag zijn en blijven!

Eerlijk en betrouwbaar

Partijgenoten

Ik ben misschien niet een politicus zoals er al zoveel van rondlopen in Den Haag.

Ik ben niet het type dat mensen met droge ogen een leugen verkoopt en daarna sorry zegt.

Maar als politiek gaat om eerlijk en betrouwbaar je idealen te verwezenlijken, ben ik graag jullie man.

Maar deze verkiezingen gaan niet over Emile Roemer, of over poppetjes.

Deze verkiezingen gaan en móeten gaan over wezenlijke veranderingen die nodig zijn, veranderingen die mensen nodig hebben om mee te kunnen doen, om rond te kunnen komen, om serieus te worden genomen. Veranderingen die al die mooie mensen in dit land verdienen. Veranderingen die zo hard nodig zijn.

Knokken voor de zorg

Kijk wat 10 jaar marktwerking met de zorg heeft gedaan. In plaats van samen te mogen werken om de zorg op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen, zijn zorgverleners concurrenten van elkaar geworden. Zorgverleners zijn 30% van hun tijd kwijt aan bureaucratie, verzorgingshuizen zijn met bosjes gesloten, ouderen zitten eenzaam thuis en zijn vaak de helft van hun thuiszorg kwijt.

Thuiszorgmedewerkers hebben 20% van hun salaris moeten inleveren terwijl de top van de zorgverzekeraars erg goed voor zichzelf zorgt. Er liggen miljarden op de planken van verzekeraars en de wachtlijsten in de ziekenhuizen stijgen met de dag.

Meer dan een miljoen mensen kunnen de zorgkosten niet meer betalen. En het belachelijke eigen risico, die boete op ziek zijn, is inmiddels torenhoog.

En dan wordt er gezegd, de zorg is te duur. NEE, het zorgstelsel is te duur. En daarom ben ik er trots op dat wij het eigen risico afschaffen en dat de SP de kartrekker is van een nieuw stelsel: het Nationaal ZorgFonds, met inmiddels een kwart miljoen mensen die het steunen. Daar ben ik apetrots op.

Wat dacht u van de huren. De afgelopen jaren zijn de huren met gemiddeld 28% gestegen, u hoort het goed 28%. En de wachtlijsten voor een betaalbare woning zijn gigantisch groot. Wat een waanzin. Schaf die verhuurderheffing af, verlaag de huren, bouw meer betaalbare woningen en geef huurders een stem in het beleid.

Maar laat ik er ook bij zeggen dat ik er trots op ben dat onze wethouders  in Amsterdam, Utrecht, Arnhem, maar zeker ook in vele andere plaatsen alles op alles zetten om te bouwen en de huren omlaag te krijgen en daarin slagen ook! Chapeau!

Ongelijkheid bestrijden

Partijgenoten.

Wat voor ons als SP al vanaf onze oprichting een doorn in het oog is, is de groeiende ongelijkheid in dit land. De afgelopen 15 jaar is 80% van Nederland er qua inkomen op áchteruit gegaan, terwijl de 20% rijksten er alleen maar rijker op zijn geworden. Inmiddels leven meer dan een miljoen mensen in Nederland onder de armoedegrens. In Nederland!

Gelukkig hebben wij onder aanvoering van Sadet een masterplan gemaakt om de armoede nu écht aan te pakken. En natuurlijk begint dat met het minimaal met 10% verhogen van het wettelijk minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen. Het is en blijft voor mij onacceptabel dat mensen, en al helemaal kinderen, hier in armoede moeten opgroeien.

Stop die idiote en explosieve groei van flex- en flutcontracten. Maak eindelijk flex duurder dan vast, dan krijgen mensen weer de zekerheid die ze verdienen, en kunnen jongeren weer werken aan een toekomst met vastigheid.

Ik heb Mark Rutte horen zeggen dat hij zo verknocht is aan het Torentje. Ik snap dat wel, mooi uitzicht over de Hofvijver, mooi salaris, lekkere koffie. Maar zo gaat dat dus bij de VVD. Je gunt heel Nederland een Flexcontract maar jezelf een vast baantje in het Torentje. Ik dacht het niet.

Mark Rutte is als een facebook-felicitatie van Henk Krol. Het lijkt sympathiek maar het loopt slecht met je af.

Sociale verandering

Maar ik ga nog even door partijgenoten, want er zijn meer veranderingen nodig.

Schaf dat idiote schuldenstelsel af en zorg ervoor dat jongeren een vak leren ipv in de schulden worden gestoken. Investeren in het onderwijs is investeren in onze toekomst.

Pak eindelijk de financiële sector aan. Banken zijn nog steeds te groot, de buffers te laag en het oude graaigedrag komt weer terug. Stop het naar de beurs brengen van onze banken en maak er echte Volksbanken van.

Stop de ongereguleerde arbeidsmigratie, pak eindelijk de uitbuiting eens aan en maak een vuist tegen discriminatie en het groeiende racisme.

Hou op met het blind aanleggen van meer asfalt en maak het openbaar vervoer beter en goedkoper. Maak serieus werk van verduurzaming en vergroening en laat Groningen niet zakken. Verlaag de aardgaswinning in 4 jaar naar een veilige 12 miljard kuub en haal de NAM er tussenuit.

En herstel de democratie. Een nee in een referendum is en blijft een nee! En wij gaan ons hard maken voor een ander Europa, waar niet Brussel dicteert en waar voor een Europese Commissie, een Europees leger, een Europees Openbaar Ministerie geen plaats is.

Botsende visies

Het beleid van de afgelopen jaren komt niet uit de lucht vallen en is al helemaal geen natuurverschijnsel. Dit is een logisch gevolg van een ideologische visie. Een visie over je mensbeeld, een visie op de samenleving.

En de afgelopen 30 jaar heeft hier de neoliberale visie overheerst. In deze periode heeft de VVD zo’n 25 jaar in de regering gezeten en de koers kunnen bepalen.

Bolkestein zei het destijds heel passend. De PvdA mag met Kok de premier krijgen, wij het beleid. En zo was het ook. Mark Rutte deed het nog slimmer. Hij had de premier én het beleid.

Dáár moeten we dus vanaf. 

Als je een samenleving organiseert volgens een ‘ieder voor zich en God voor ons allen’ mentaliteit, dan moet je niet verbaasd zijn dat er steeds minder mensen naar elkaar omkijken.

Als je een politiek predikt waarin de overheid – die van ons allemaal is – vooral een hindernis is die de wetten van vraag en aanbod en vrij kapitaal in de weg zit, dan moet je niet gek op kijken dat mensen zich afkeren van wat van ons allemaal is.

Maar dat is wel het beleid geweest van de afgelopen 30 jaar. De politieke erfenis van Thatcher, Reagan en Rutte. En anderen gaven ze daartoe de kans door mee te rijden in hun zijspan. En de afgelopen jaren is dit met Rutte-Asscher zelfs in een stroomversnelling terecht gekomen.

En ook bij het kabinet Rutte-Wilders. Vergis je niet, Wilders zet niet alleen mensen tegen elkaar op, hij heeft ook ingestemd met de marktwerking in de zorg, met het verhogen van de AOW leeftijd, met de verkoop van huurwoningen en de afbraak van de sociale werkplaatsen. Van de hele Kamer stemt Wilders het vaakst mee met de VVD. Niet vreemd, want Wilders komt van de VVD. Hij is een geradicaliseerde VVD’er en daar gaan wij never en nooit mee in zee.

Een fundamenteel andere visie op de samenleving

Méér markt en minder overheid. Kijk wat dat heeft gedaan met de zorg, met de huursector, met de arbeidsmarkt, met de groeiende ongelijkheid en de tegenstellingen.

Door niet de publieke moraal, maar de economische wetten van de markt leidend te laten zijn, raakt die overheid steeds verder verstrikt in haar eigen onmacht.

Rutte en zijn adjudanten hebben de politiek tot bijwagen van de markt gemaakt.

Echte afwegingen over wat van waarde is kunnen niet worden weggehaald van de politiek en dus van de democratie.

Een speculant op Beursplein 5 vraagt zich niet af wat de gevolgen van zijn handelingen zijn voor de werkgelegenheid, voor het milieu, voor de mensen in de buurt.

Deze neoliberale blindheid voor wat van ons allemaal is, is mede de oorzaak van de versplintering en de verharding van de samenleving, van de uitholling van de democratie, de vergroting van de tweedeling en de ontmanteling van onze gezamenlijke voorzieningen.

Voor de VVD bestaat er geen alternatief voor méér markt en minder overheid. Maar de stelling dat er geen alternatief mogelijk is, is bedrog met als enige doel te voorkomen dat de machtigen hun macht, hun invloed en hun vermogen moeten delen.

Dat is wat zal moeten gebeuren, dat is waar deze verkiezingen over moeten gaan.

Ik pretendeer geen blauwdruk te hebben. Wat ik wel heb is een fundamenteel andere visie op mens en samenleving. Gebaseerd op de overtuiging dat de mens het uitgangspunt is van alle dingen en de menselijke maat maatgevend moet zijn voor de inrichting van onze samenleving.

In onze samenleving is de mede-mens niet een concurrent, maar de maat der dingen. Onze samenleving is niet een optelsom van, met elkaar concurrerende individuen, maar een plek waar buren en collega's naar elkaar om kijken.

In onze samenleving staat de woningbouwdirecteur of de zorgdirecteur, niet bekend om z'n extreem hoge salaris en dito lease-auto, maar om z'n hartstochtelijke dienstbaarheid aan huurders en patiënten. 


Wij helpen mensen om de macht terug te pakken.

Dit is de keuze die op 15 maart moet worden gemaakt. Wij als SP staan voor een radicaal andere keuze. Voor een radicaal ‘samen’. Ons verkiezingsprogramma is daarom ook investeringsprogramma. Een investeringsprogramma in de samenleving, in mensen en in de economie.

Wat ons betreft gaat het roer om. Wij helpen mensen om de macht terug te pakken. En laat ik daarom vandaag heel helder zijn. Wij kunnen, met zo’n wezenlijk verschil van visie op mens en samenleving, onze idealen niet waarmaken met de VVD in één regering.

Vraag aan Lodewijk Asscher hoeveel rechtse wind je vangt als je 4 jaar lang in de zijspan van de VVD zit. Dan wordt het rood op de wangen, het schaamrood op de kaken. Dan misbruik je de stem van links, voor een regering over rechts.

Dat ga ik dus niet doen. Wie de sociale kiezer wil mobiliseren, houdt niet berekenend de kaarten tegen de borst, maar biedt een echte en eerlijke keuze.

Wie de neoliberale rovers wil bestrijden, hijst niet bij voorbaat de witte vlag van overgave. Wie rechtse Rutte uit het torentje wil jagen, solliciteert niet stilletjes als zijn linkse lakei.

Als progressief Nederland Rutte uit het torentje wil, dan moeten we vóóraf eerlijk en duidelijk zijn. Dan werken we samen om de VVD na 15 maart buitenspel te zetten.

Vandaag zetten wij de eerste stap:

Wij spreken vandaag met elkaar af: aan een kabinet met de VVD, doet de SP niet mee.

Voor een progressief pact

Partijgenoten

Ik roep vandaag andere progressieve partijen op om óók die duidelijkheid te geven.

Want Lodewijk, vier jaar lang vice-premier in dit kabinet moet toch geen pretje zijn geweest?

Maar nu je zelf partijleider bent, maak niet de fout die Samsom ook maakte.    

Laten we samen optrekken om te werken aan Nederlands belangrijkste waarden.

Dat iederéén mee kan doen, dat we een samenleving bouwen waar we naar elkaar omkijken, waar we dezelfde taal spreken, waar we gelijke kansen krijgen.

Waar de menselijk waardigheid centraal staat. Waar samenwerking de norm is in plaats van concurrentie tussen mensen.

Waar iedereen toegang heeft tot zorg, recht, inkomen en een woning.

Waar het beleid gericht is op duurzaamheid en internationale solidariteit.

Het lijkt mij partijgenoten, dat ook jullie deze waarden willen verwezenlijken?

Heel goed.

Dan zou ik zeggen. Aan het werk.

Samen maken we de SP groot en krijgen we Rutte klein.

We gaan de straten op, de buurten in.

Vóór de mensen en met de mensen.

Het wordt een lange campagne, een harde campagne.

Maar wij zijn klaar op te knokken, ik ben klaar om te knokken. Pak de macht! Zet ‘m op.

Dank jullie wel.  

Betrokken SP'ers