Succes SP: Veenkoloniën gehoord bij plaatsing mega-windmolens

Eric Smaling

De plaatsing van 45 windmolens van 200 meter hoogte in de Drentse Veenkoloniën is voorlopig van de baan. In plaats daarvan moet het kabinet werk maken van alternatieven die net zoveel duurzame energie opleveren. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag dit voorstel van SP-Kamerlid Eric Smaling.

Naar aanleiding van de plannen om de windmolens te plaatsten ontstond grote onrust in de regio. Terecht volgens Smaling: ‘Een aantal van de windmolens waren letterlijk in de achtertuin van mensen gepland. De plannen ruïneerde het historische turfwinningslandschap én de sociale samenhang. Het is dus heel  goed nieuws dat deze plannen voorlopig niet doorgaan.'

Smaling wijst erop dat er veel duurzame alternatieven voor de enorme windmolens beschikbaar zijn: ‘Binnen enkele jaren is zonnestroom al goedkoper dan windmolens. Kijk dus naar zonneparken, of een mix van zon, dorpsmolens en woningisolatie. Kortom: Laat zien dat de overgang naar een duurzame samenleving ook samen mét bewoners kan en moet worden gemaakt.’

Betrokken SP'ers