nieuws

NAM krijgt neutrale rol in het gasdossier Groningen

Meta Meijer

Tijdens haar laatste vergaderdag van het jaar heeft de Eerste Kamer minister Kamp gevraagd om extra maatregelen te nemen om de afhandeling van schade door de gaswinning in Groningen te vergemakkelijken. Een belangrijke aanvulling is dat de NAM niet meer rechtstreeks zal onderhandelen over schadegevallen.

SP-senator Meta Meijer: ‘Mensen die schade ondervinden van de mijnbouw, kregen te maken met een bedrijf dat over een lange adem, een berg geld en een batterij juristen beschikt. Ik kan me voorstellen dat dit heel intimiderend is. Daarom ben ik blij dat het voorstel om de rol van de NAM te neutraliseren, steun kreeg van de voltallige Kamer.’

Ook krijgt de opkoopregeling, die bedoeld was om mensen een eerlijke prijs voor hun huis te geven wanneer zij het gebied willen verlaten, een vervolg. Doordat er een van tevoren vastgesteld bedrag beschikbaar was terwijl de animo ervoor groot was, werd de pilot gestopt. Meijer: ‘Het is goed dat de regeling weer wordt opengesteld. De huizenmarkt in het aardbevingsgebied is zo goed als tot stilstand gekomen. Mensen voelen zich opgesloten in hun eigen huis, en zij moeten geholpen worden.’

Betrokken SP'ers