nieuws

Kamer steunt SP: maak ontwikkelingssamenwerking voor Afrika concreet

Dankzij een tweetal voorstellen van de SP wordt de Nederlandse ontwikkelingshulp voor Afrika een stuk concreter. Een half miljoen euro wordt ingezet om het werk van LAND Partnerschap te intensiveren. Deze organisatie helpt overheden met een goede registratie van landrechten.

Van negentig procent van het land in Afrika is het eigenaar niet vastgelegd. Dit maakt het kwetsbaar voor landroof, met negatieve gevolgen voor mensenrechten, milieu en economische ontwikkeling. Te gemakkelijk wordt grond uitgegeven om investeerders te lokken, met als gevolg dat bewoners die al generaties lang op basis van gewoonterecht dat land bewoonden, van dat land verdreven worden.

SP-Tweede Kamerlid Eric Smaling: ‘Ik ben blij dat dit voorstel door de Kamer is overgenomen. Het registreren van landrechten wordt alleen maar urgenter nu de waarde van land rond hoofdsteden en andere grote steden flink toeneemt. Dat zorgt voor misstanden waar vooral vrouwen vooral de dupe van zijn.’

Daarnaast is een voorstel door de Kamer omarmd dat moet zorgen voor meer werkgelegenheid in Afrika. De bedoeling is dat Afrikaanse en Nederlandse jonge ondernemers de handen ineen slaan om ondernemingen in Afrika op te richten en hiermee werkgelegenheid te scheppen.

Smaling: ‘Investeren in jongeren in Afrika is een van de speerpunten van de nieuwe visie van de SP op ontwikkelingssamenwerking. Door te investeren in de jongere Afrikaanse generatie investeer je dubbel in de toekomst. De jongerenwerkloosheid zal afnemen en daarmee ook een reden om te migreren naar Europa.’

Betrokken SP'ers