nieuws

SP: Bindende verklaringen verhelpen fouten CETA niet

De bindende verklaringen die de Europese Commissie wil opstellen, hebben geen juridische waarde en helpen niet om de problemen met het CETA-verdrag weg te nemen. Dat stelt de gerenommeerde Canadese advocaat Steven Shrybman van Goldblatt Partners. SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur wijst erop dat alleen een heropening van de onderhandelingen over de verdragstekst werkelijk verschil kan maken.

Mineur, die woordvoerder is op het CETA-dossier, verzet zich al jaren tegen het verdrag: “Dit verdrag lijkt veel sterker op TTIP dan zowel de Europese Commissie als de Canadezen ons willen doen geloven. Het verdrag draagt duidelijk het stempel van de voormalige conservatieve premier Steven Harper. Dat kan Justin Trudeau met een paar bindende verklaringen niet oplossen. De partijen erkennen impliciet dat er nogal wat rammelt aan het verdrag. Zo bestaat de angst dat het verdrag bijvoorbeeld privatisering kan afdwingen, het opkopen van publieke drinkwaterbedrijven mogelijk kan maken en Amerikaanse bedrijven de mogelijkheid kan geven om Europese regeringen aan te klagen.”

Op 6 oktober komen de Europese Handelsvertegenwoordigers in informele setting bijeen om te praten over de goedkeuring van het omstreden handelsverdrag met Canada. Onderwerp van gesprek zijn onder andere de bindende verklaringen die de twijfels over het verdrag moeten wegnemen. Deze verklaringen veranderen niets aan de gevaren die zijn opgenomen in de officiële verdragstekst, aldus Shrybman, die het onderzoek deed in opdracht van de Council of Canadians, een onafhankelijke maatschappelijke organisatie.

Betrokken SP'ers