nieuws

Rotterdam trapt campagne tegen massale sloop af

Michiel Knoops wordt geïnterviewd door TV Rijnmond

In Rotterdam is vandaag de campagne voor het woonreferendum afgetrapt. Op 30 november wordt duidelijk of de Rotterdammers de sloopplannen van hun college hebben kunnen tegenhouden.

Bij de aftrap werd een 'bouw'-bord onthuld met de boodschap: stem tegen de woonvisie van de Rotterdamse woonwethouder Schneider van Leefbaar Rotterdam. Volgens die ‘visie’ moeten er 20.000 goedkope woningen verdwijnen. Op 30 november kunnen de Rotterdammers over die woonvisie stemmen, want een samenwerkingsverband tussen de SP, andere politieke partijen, huurdersorganisaties en bewonerscomités hebben dat met een handtekeningenactie afgedwongen. Zij willen koste wat kost voorkomen dat gewone Rotterdammers niet meer in Rotterdam mogen wonen.

Tegenstem overweldigend

SP-raadslid Querien Velter is een van de motoren achter het referendum: ‘Op straat is de steun voor een tegenstem overweldigend.’ Ook Michiel Knoops van het actiecomité verwacht dat de tegenstem massaal zal zijn. Knoops: ‘De uitdaging is om ervoor te zorgen dat mensen ook echt gaan stemmen. De opkomst is in Rotterdam bij verkiezingen altijd laag. Maar gelukkig zien we heel veel mensen die voor het eerst in hun leven politiek actief zijn geworden. ’

Burgemeester van Crooswijk Stien Weijgertse noemt de Woonvisie schandalig

Strijd tegen sloop

Het eerste campagnebord werd onthuld in de Rotterdamse wijk Nieuw-Crooswijk. Niet toevallig. Deze wijk vecht al jaren tegen sloopplannen; bewoners hebben er samen met de SP voor gezorgd dat een deel van de sloopplannen niet doorgingen. De ‘burgemeester van Crooswijk’ Stien Weijgertse is een van de mensen die het campagnebord onthulde. Zij woont al 58 jaar in de wijk en is vanaf het begin actief geweest tegen de sloopplannen – en gaat nu zeker tegen stemmen. Weijgertse: ‘Ze willen de arme mensen eruit gooien en dan de rijke mensen erin. En wat moet ik dan? In een tentenkamp aan de Rotte of zo?’ Ze verwacht veel steun van gewone Rotterdammers: ‘De mensen in deze wijk zijn nu al volop aan het folderen. Zij weten wat sloop doet met mensen.’

Harteloos

Dat weet ook Menno Janssen, fotograaf en anti-sloopactivist van het eerste uur. Hij maakte een serie portretten van Crooswijkers, de gezichten van de sloop. Die zijn nu te zien in het café Croos, midden in de wijk. Janssen: ‘Als je huizen sloopt, sloop je ook de sociale samenhang. Mensen zijn geworteld in hun wijk. Grote aantallen sociale woningen slopen getuigt van harteloosheid. Het wordt tijd dat we ons weer ontfermen over mensen.’ Nog meer cultureel engagement bij de aftrap: de Rotterdamse jongeren van hiphop dance crew NLexperience voeren een anti-sloopdans uit, naar eigen zeggen omdat: ‘als jongeren hun talenten moeten ontwikkelen, bijvoorbeeld in dans, ze stevige grond onder hun voeten moeten hebben. Een goede woning is een belangrijke basis daarvoor.’

De bouw-borden, de foto-expositie, de dance crew en nog veel meer zullen de komende zes weken overal in Rotterdam terugkomen.

Meer weten over het refderendum? Ga dan naar de website

NL Experience voert anti-sloopdans uit

Betrokken SP'ers