nieuws

Bashir na vernietigend onderzoek: Verhuurderheffing van tafel

Foto: Suzanne v.d. Kerk

De verhuurderheffing is funest voor de sociale huursector. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van de Woonbond, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Aedes. SP-Kamerlid Farshad Bashir concludeert dat de belasting op sociale huurwoningen ten koste gaat van de huurders: ‘De huidige en de toekomstige huurders betalen een hoge prijs voor de verhuurderheffing. De huidige in de portemonnee, de toekomstige ook nog door de lange wachtlijsten. Deze oneerlijke belasting moet zo snel mogelijk van tafel.’

Woningcorporaties hebben de verhuurderheffing, die inmiddels is opgelopen tot 1,7 miljard euro, opgevangen door het verhogen van de huren en door te bezuinigen op investeringen. De afgelopen jaren zijn er veel minder betaalbare huizen gebouwd of opgeknapt en zijn de huurprijzen extra hard gestegen. Door de hogere huurprijzen is er ook meer huurtoeslag nodig.

Bashir: ‘De verhuurderheffing is een domme korte termijn maatregel, bedacht om de staatskas te vullen. Maar de staatskas loopt juist leeg omdat meer mensen huurtoeslag moeten aanvragen door de stijgende huren. Daarnaast blijven investeringen achter. Er is nu al sprake van woningnood op diverse plekken in het land. Op de lange termijn zullen de gevolgen van uitblijvende investeringen rampzalig zijn en voor nog langere wachtlijsten zorgen.’

Bashir wil dat er juist snel gebouwd wordt. ‘Gebruik de verhuurderheffing om te investeren, zodat huurhuizen beter en milieuvriendelijker worden en wachtlijsten verdwijnen. En een deel van de verhuurderheffing moet gewoon weer terug naar de huurder die nu veel te veel betaalt.’

Betrokken SP'ers