‘Neem meer maatregelen tegen illegale Israëlische nederzettingen’

SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel dringt er bij de minister van Buitenlandse Zaken op aan dat meer maatregelen worden genomen tegen de illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Van Bommel: ‘Het is een goede zaak dat producten uit nederzettingen in Nederlandse supermarkten niet langer verkocht kunnen worden met misleidende etiketten als zouden die producten uit Israël komen. Maar zolang Israël doorgaat met het uitbreiden van de nederzettingen en de bezetting van Palestijns gebied in stand houdt, zijn verdergaande stappen nodig. Daarom pleit ik er voor dat er een einde wordt gemaakt aan investeringen van pensioenfondsen, zoals ABP, in Israëlische banken die nieuwe hypotheken verschaffen aan kolonisten waardoor nederzettingen verder worden uitgebreid.’

Volgens een conservatieve schatting is sinds het aantreden van premier Netanyahu in 2009 de bouw van meer dan 30.000 nieuwe huizen in nederzettingen goedgekeurd. De Nederlandse regering heeft aangegeven dat uitbreiding van de nederzettingen de grootste bedreiging voor een tweestatenoplossing is. Van Bommel: ‘Als de minister vindt dat uitbreiding van de nederzettingen de grootste bedreiging voor vrede is, moet daar ook naar gehandeld worden. Na bijna vijftig jaar bezetting is het ook de hoogste tijd om eindelijk eens actie te ondernemen.’  

Betrokken SP'ers