nieuws

Roemer wil parlementaire enquête naar belastingontduiking

SP-leider Emile Roemer stelt voor dat de Tweede Kamer deze week begint met het voorbereiden van een parlementaire enquête naar de rol die Nederland speelt in het ontduiken van belasting door miljardairs. ‘Het is algemeen bekend dat Nederland een belangrijke rol speelt in het faciliteren van belastingconstructies. De Panamapapers laten zien hoe miljardairs dankzij dit soort constructies overal ter wereld hun belasting ontduiken. We moeten dit nu tot de bodem onderzoeken en de rol van Nederland Belastingparadijs ontmantelen.’

Een Panamese belastingfirma heeft tal van miljardairs geholpen geld weg te sluizen naar belastingparadijzen. Grote namen zoals de Russische president Poetin, de Oekraïense president Porosjenko en voetballer Messi zouden bij het schandaal betrokken zijn. Roemer: ‘Ook Nederlandse bedrijven worden in dit grootschalige onderzoek genoemd. Niet verrassend, want ondanks dat rechtse partijen het niet willen horen: Nederland is een belastingparadijs voor multinationals en superrijken.’   

Betrokken SP'ers