nieuws

Leijten: Gemeentelijke basiszorg maakt einde aan rechtsongelijkheid

Door de gemeentelijke basiszorg uit te breiden met huishoudelijke verzorging, dagbesteding en mantelzorgbegeleiding wordt een einde gemaakt aan gemeentelijke willekeur en rechtsongelijkheid. Dat staat in de initiatiefnota van SP-Kamerlid Renske Leijten waar de Tweede Kamer woensdag over debatteert. ‘Dankzij de bezuinigingen van dit kabinet is zorg afhankelijk geworden van de postcode. Niet de zorgverlener en cliënt, maar de gemeentegrens is op dit moment bepalend voor de zorg die mensen krijgen. Aan deze postcodezorg wordt met uitbreiding van de gemeentelijke basiszorg een einde aan gemaakt,’ aldus Leijten.  

Op dit moment bestaat de gemeentelijke basiszorg uit onder andere vaccinaties, consultaties van jeugd en preventie. Gemeenten zijn verplicht om deze onderdelen uit te voeren. Hoe zij dat doen beslissen ze zelf. Leijten: ‘Het is ondenkbaar dat een kind in de ene gemeente wel wordt ingeënt tegen mazelen en in de andere niet. Als het om onze kinderen gaat willen we, terecht, een garantie op goede hulp en zorg. Laten we dat dan ook voor ouderen en mensen met een beperking afspreken. Waar je ook woont je hebt recht op de huishoudelijke verzorging en dagbesteding die je nodig hebt. Welke zorg nodig is wordt bepaald door zorgverlener en cliënt. Zo maken we ook meteen een einde aan de enorme bureaucratie.’  

De initiatiefnota van Leijten is een antwoord op het slagveld dat staatssecretaris Van Rijn heeft aangericht. ‘Tienduizenden medewerkers zijn ontslagen, duizenden dreigen hun baan kwijt te raken. Een goed basistarief in de wet is nodig. Zo voorkomen we nog meer massaontslagen en garanderen we fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Cliënten hoeven niet meer naar de rechter om hun zorg af te dwingen. Met dit plan maken we een einde aan de schrijnende verhalen van ouderen die vervuilen, vereenzamen en verarmen.’

Van Postcodezorg naar Recht op Zorg

Betrokken SP'ers