nieuws

Bashir: Verleng termijn belastingaangifte

De mogelijkheid om belastingaangifte te doen moet structureel worden verruimd tot 15 mei. Dat stelt SP-Kamerlid Farshad Bashir voor in het debat over de belastingdienst. Volgens Bashir lopen veel personen tegen problemen aan bij het doen van aangifte. Ook vrijwilligers die hulp verlenen bij de aangifte van de inkomstenbelasting klagen over het aangifteproces.

Jaarlijks doet de belastingdienst een beroep op vele vrijwilligers die de aangifte verzorgen van degenen die dat zelf niet kunnen of het liever uitbesteden aan een deskundige. Ook zij moeten via de website aangifte doen.  Maar door de regelmatige overbelasting van de website moeten ze vaak lange tijd wachten terwijl de volgende klant alweer voor de deur staat. Bashir: 'Deze vrijwilligers hebben een strak schema en eigenlijk geen tijd voor digitale files. Toch staan ze vaak urenlang in de wachtrij. Ik wil dat de staatssecretaris het aangifteprogramma weer beschikbaar stelt voor hen en de aangifteperiode structureel verruimt naar uiterlijk 15 mei. Daarmee wordt een groot deel van de aangifteproblemen verholpen.'

Naast klachten over het aangifteproces ontvangt de SP veel klachten over de (on)bereikbaarheid van de belastingtelefoon. Bashir: 'De bereikbaarheid van de belastingtelefoon is bedroevend. Ik krijg mails van burgers die het niet eens meer proberen maar hun vraag direct aan mij of mijn collega's stellen. In plaats van het werk met steeds minder mensen te willen doen, moet Wiebes investeren in de bereikbaarheid van de belastingdienst. Een langere aangifteperiode helpt ook die drukte bij de belastingtelefoon te verminderen.'

Betrokken SP'ers