nieuws

Karabulut: Plaats discriminerende bedrijven op zwarte lijst

Sadet Karabulut

Bedrijven die zich schuldig maken aan arbeidsmarktdiscriminatie moeten hard worden aangepakt. Dat stelt SP-Kamerlid Sadet Karabulut. Karabulut pleit voor het opstellen van een zwarte lijst met discriminerende bedrijven. ‘Er zijn stapels onderzoeken waaruit blijkt dat Mohamed minder kans maakt op een baan dan Mark. Niet vanwege zijn kwaliteiten maar op basis van zijn afkomst. Ook veel ouderen hebben te maken met systematische discriminatie op de arbeidsmarkt. Als de vriendelijke aanpak van arbeidsmarktdiscriminatie niet werkt, dan zijn er harde maatregelen nodig.’

Naast het opstellen van een zwarte lijst stelt Karabulut voor om een landelijk meldpunt te openen waar ervaringen met arbeidsmarktdiscriminatie kunnen worden gemeld. De Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, kan vervolgens onderzoek doen naar de bedrijven waar meldingen over binnenkomen en hoge boetes opleggen bij bewezen discriminatie. Karabulut: ‘Minister Asscher blijft zeggen dat hij z’n best doet om de problemen op te lossen, maar ik zie te weinig resultaat. Ik wil dat de minister discriminerende bedrijven hard aanpakt. Daarnaast kan hij proeven start met anoniem solliciteren en moet hij werk maken van diversiteitsbeleid.’

Betrokken SP'ers