nieuws

Ulenbelt: ‘Minister moet einde maken aan pensioendrama’

Bij 80 procent van de ouderen is de koopkracht gedaald en bij twee derde van de ouderen is ook het vermogen verminderd. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt maakt zich grote zorgen om de inkomensachteruitgang van ouderen. ‘Jarenlang zijn pensioenen niet geïndexeerd, de koopkracht keldert en ouderen die veel zorg nodig hebben zijn er extra hard op achteruit gegaan. Ik wil dat minister Asscher nu eindelijk ingrijpt en een einde maakt aan dit pensioendrama.'

Tijdens het pensioendebat in de Tweede Kamer heeft Ulenbelt voorgesteld om de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verantwoordelijk te maken voor de pensioenen, in plaats van de staatssecretaris. 'De problemen worden zo groot dat het nu aan de minister is om in te grijpen,' aldus Ulenbelt. De afgelopen jaren hebben pensioenfondsen minder uitgekeerd, terwijl ze bijna 1200 miljard euro in kas hebben. ‘De pensioenfondsen hebben meer geld in kas dan ooit tevoren en toch hebben steeds meer ouderen moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Zij worden geconfronteerd met een inkomensdaling terwijl ze niet de mogelijkheid hebben om dit op te vangen door te gaan werken. De minister moet snel in overleg met de pensioenfondsen om samen tot een oplossing te komen.'

Eerder stelde de SP al voor om de rekenrente die pensioenfondsen hanteren aan te passen, zodat de fondsen zich niet onnodig arm moeten rekenen. Daarnaast moet er fors gesneden worden in de overhead en salarissen binnen de pensioenwereld. ‘Terwijl gepensioneerden moeten inleveren, verdienen anderen nog steeds veel geld aan de pensioenen. Daar moet snel verandering in komen.’

Betrokken SP'ers