nieuws

Van Gerven: Toekomst van de huishoudelijke verzorging op het spel

Henk van Gerven

De toekomst van de huishoudelijke verzorging staat op het spel nu de grootste thuiszorgaanbieder TSN uitstel van betaling aanvraagt. TSN verkeert financieel in zwaar weer en ziet geen manier meer om huishoudelijke verzorging aan te bieden. SP-Kamerlid Van Gerven: ‘Staatssecretaris van Rijn moet direct ingrijpen. 40.000 zorgbehoevende mensen dreigen hun vertrouwde thuiszorgmedewerker te verliezen en voor 12.000 mensen dreigt ontslag. Van Rijn moet heel snel met een reddingsplan komen om deze catastrofe te voorkomen.'

TSN heeft eerder al honderden thuiszorgmedewerkers ontslagen en kondigde aan het salaris van veel thuiszorgmedewerkers te verlagen omdat gemeenten minder betalen voor de thuiszorg door de bezuinigingen van dit kabinet. Op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) wordt veertig procent bezuinigd.

Van Gerven: ‘De staatssecretaris moet het belang van medewerkers en clienten voorop stellen en met een reddingsplan komen. Er moet in elk geval een basistarief in de Wmo komen zodat gemeenten gehouden zijn aan tarieven op basis van goede kwaliteit van zorg en niet op basis van de laagste prijs.  Zo wordt voorkomen dat thuiszorgaanbieders onder de kostprijs moeten werken. Tegelijkertijd voorkomen we dat deze ramp zich ook gaat voltrekken in de dagbesteding. Eerder werd een initiatiefwet van de SP voor basistarieven aangenomen maar Van Rijn nam deze wet niet over in de nieuwe Wmo. Deze blunder moet hij dus snel herstellen.’

Van Gerven wil zo snel mogelijk een debat met de staatssecretaris over deze zorgelijke situatie.

Betrokken SP'ers