nieuws

Pensioen zelfstandigen veilig bij bijstandsaanvraag

Zelfstandigen zonder personeel (zzp) hoeven niet meer hun opgebouwde pensioen aan te spreken voordat ze een bijstandsuitkering aan kunnen vragen. Met dit voorstel van de SP stemde de Tweede Kamer dinsdag in. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt reageert verheugd: ‘Het verliezen van werk is voor veel zzp’ers een persoonlijk drama. Dat zij hun opgebouwde pensioen dan ook nog eerst moeten opeten, voordat ze aanspraak kunnen maken op bijstand maakte het helemaal bar en boos. Gelukkig komt daar nu verandering in.’

Met de wetswijziging wordt een einde gemaakt aan de ongelijkheid tussen werknemers in loondienst en zzp’ers. Bij werknemers in loondienst wordt het pensioen niet aangemerkt als vermogen. Dit is bij zzp’ers nu nog wel zo. Daardoor moeten zij eerst hun opgebouwde pensioen opmaken voordat ze recht hebben op een bijstandsuitkering. SP-Kamerlid Sadet Karabulut kwam al in 2010 met voorstellen om een einde te maken aan deze ongelijkheid.

Ulenbelt: ‘Onze jarenlange inzet heeft tot een belangrijk resultaat geleid. Het is goed om te zien dat een meerderheid van de Tweede Kamer eindelijk inziet dat er een einde moet komen aan de ongelijke behandeling van zelfstandigen.’

Betrokken SP'ers